Sari la conținut

28.000 de lei, furaţi de pe cardurile unor braşoveni

În urma unei acţiuni desfăşurate în mai multe judeţe, au fost arestaţi membrii unei reţele de clonat caduri. Şeful grupului este arestat în Polonia. Pentru destructurarea grupării, anchetatorii români au colaborat cu Europol şi Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA.
Cumpărături la supermarket cu carduri clonate. Grupul de tineri se ocupa de montarea de aparate pentru citit datele de identificare a posesorilor de carduri la bancomatele din Marea Britanie, Suedia, dar şi în mai multe oraşe din România, printre care şi Braşov. Datele obţinute cu ajutorul „pisicuţe”-lor montate pe bancomate erau transferate pe carduri blank ce erau folosite la cumpărături în supermarket. Mărfurile erau apoi vândute la jumătate de preţ. Suma retrasă cu cardurile clonate cu datele obţinute de pe cititoarele montate la Braşov este de aproximativ 28.000 de lei. Prejudiciul total este estimat în acest moment la peste 300.000 de lei.
Operau din 2008. Potrivit DIICOT, gruparea şi-a început activitatea în toamna anului 2008 în Marea Britanie. Prin montarea de dispozitive la bancomate, membrii reţelei au reuşit să obţină date ale mai multor carduri emise de Westminster Bank. Datele le-au transferat apoi pe carduri blank cu care au venit în ţară. În perioada octombrie-decembrie 2008, în mai multe rânduri, au achiziţionat diverse bunuri de la supermarketuri din România, pe care le-au achitat cu carduri clonate. Cumpărau în principal aparatură electronică şi ţigări, dar au cumpărat şi alte bunuri pentru uz personal. Mărfurile nu erau ţinute foarte mult timp şi erau vândute la jumătate de preţ.
Preferau Selgros. Reţeaua prefera să făcă cumpărături din reţeaua Selgros. Partea vătămată a fost Raiffeisen Bank, cea care deţine POS-urile montate în reteaua Selgros. Pe cardurile clonate erau copiate datele de identitate ale cardului, nu şi ale deţinătorului. Anchetatorii şi-au pornit investigaţia de la o astfel de chitanţă emisă după o plată cu un card clonat. La casa unde s-a făcut plata, din magazinul Selgros din Iaşi, suspectul a fost surprins pe camera de supraveghere.
De la Stockholm la Braşov. În timp ce investigatiile pentru fraudele din România erau în desfăşurare, gruparea şi-a mutat activitatea în alte state. Astfel, în perioada decembrie 2009 - ianuarie 2010, trei dintre membrii bandei au plecat la Stockholm, în Suedia. Aici au montat „pisicuţe” la bancomate şi la POS-urile situate în benzinării. Cu cardurile clonate au scos apoi banii din Polonia, suma ridicându-se la peste 41.000 de coroane suedeze (aproximativ 20.000 de lei). Din Polonia, membrii grupării au venit în România şi au montat „pisicuţe” la bancomatele din Braşov. Cardurile clonate cu datele obţinute au fost folosite pentru retragerea de numerar în Polonia şi în Galaţi.
30 de părţi vătămate identificate. Ulterior, gruparea şi-a mutat activitatea din nou în Polonia. În cursul anului trecut, doi dintre infractori au fost prinşi de anchetatorii polonezi în momentul în care montau un dispozitiv de citire a datelor la un bancomat. Asupra lor s-au găsit şi mai multe carduri clonate. Ei au fost arestaţi de magistratii polonezi, fiind şi în prezent încarceraţi. Anchetatorii au identificat până acum peste 30 de părţi vătămate, atât persoane fizice, cât şi juridice. Membrii grupării sunt cercetaţi pentru constituire de grup infracţional, acces fără drept la un sistem informatic, deţinere sau fabricare de echipamente pentru falsificarea mijloacelor de plată electronice, falsificarea de instrumente de plată electronice şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Comentarii

Ultimă oră