Sari la conținut
26-de-ani-de-la-prima-scanteie-a-revolutiei

În fiecare an, în această perioadă retrăim zilele fierbinţi ale Revoluţiei din 1989. În urmă cu exact 26 de ani, la Timişoara s-a dat semnalul revoltei anti-comuniste. Nemulţumiţi de condiţiile de trai din acele zile, mii de bănăţeni au ieşit în stradă şi au strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu”. Revolta împotriva sistemului dictatorial a fost condusă de pastorul Laszlo Tokes, iar în zilele de după 17 decembrie, Revoluţia a izbucnit în toată ţara.

Mitingul de la Timişoara, condus de Laszlo Tokes, s-a transformat rapid în protest social, care a strâns în Piaţa Maria zeci de mii de oameni. În Banat, protestatarii au stat şapte zile pe străzi. Chiar şi după 26 de ani, revoluţionarii braşoveni au păstrat vii amintirile cu momentul izbucnirii Revoluţiei din Decembrie 1989.

În ciuda celor peste 25 de ani scurşi de atunci, Vasile Mardare, preşedintele  Asociaţia Luptătorilor (ALRUE) Braşov îşi aminteşte ce a însemnat pentru restul ţării „scânteia timişoreană”.

Momentul Timişoara ne-a dat şi nouă un imbold. Ascultam radiouri-le străine cu teamă, dar cu multă înfrigurare, neştiind din altă parte ce se întâmplă cu adevărat acolo. Toţi am realizat că în acele condiţii nu se mai putea trăi. Braşovenii s-au mobilizat şi ei, drept dovadă, primele mişcări de protest de la noi înregistrându-se deja pe 19 decembrie 1989, şi-a amintit acesta.

Peste 90 de persoane şi-au pierdut viaţa luptând pentru libertate la Timişoara, iar peste 370 de oameni au fost răniţi. Aproximativ 850 de persoane au fost ridicate de pe străzi şi închise, pentru că au îndrăznit să se ridice împotriva lui Nicolae Ceauşescu.

Comentarii

Ultimă oră