Sari la conținut

2400 de tineri vor lua decizii mai bune legate de protecția naturii

2400 de tineri vor lua decizii mai bune legate de protecția naturii

Fundația Propark pentru Arii Protejatea început maratonul activităţilor interactive din licee, în 10 localităţi din România: Arad, Brașov, Târgu Jiu, Bumbești, Hațeg, Călan, Vidra, Odobești, Focșani și Zărnești. 2400 de tineri vor învăţa concepte de bază legate de activismul civic şi conservarea naturii cu ajutorul instrumentelor moderne de tipul ochelarilor VR(realitate virtuală), participând la concursuri, tabere și excursii de studii la Parlamentul European din Brussels.

Una dintre cele mai provocatoare activităţi este concursul de idei, în urma căreia elevii celor mai bune 5clase din proiect, vor avea posibilitatea să îşi creeze propriul spatiu tematic dedicat ariei protejate, pe care îl vor putea folosi apoi, generaţii întregi.“Suntem foarte entuziasmaţi că îi putem aduce pe tineri mai aproape de noi și de protecţia naturii cu ajutorul tehnologiei, dar şi că le putem oferi posibilitatea să gândească ei singuri un laboratorpe care îl vor putea folosi pentru învăţare” a spus Ioana-Cosânzeana Duică, specialist educaţie ecologică Propark.

Proiectul “Activăm Viitori Lideri pentru Protecţia Naturii”construiește un program educativ prin intermediul căruia tineriisunt mai bine pregătiți pentru a se implica și a lua decizii legate de provocările viitorului, în special cele legate de protecția naturii. Crește astfel nivelul de conștientizare și implicare a tinerilor în conservarea biodiversității ce asigură serviciile de mediu critice pentru societate. Deasemenea, printr-o campanie de educare și un program de leadership ei vor fi adulți responsabili, pregătiți să se implice activ în acțiuni legate de arii protejate, dar și ținând cont de nevoile comunităților locale.

Dezvoltarea unui program de educație ecologică și civică, realizarea studiilor de caz specifice ariilor protejate partenere în format VR şi înfiinţarea Consiliilor Consultative și Consiliilor Științifice pentru tineri sunt cele mai importante activităţi din proiect.

Până în 2024, printre alte rezultate așteptate, se menționează amenajarea unui centru mobil de educație ecologică care va călători în 13 licee din cele 5 arii protejate partenere și București;documenarea a 5 studii de caz din ariile protejate partenere pentru programul de leadership „Viitori Lideri pentru Protecția Naturii” sub forma unor filme 360; organizarea a 6 tabere de studiu pentru 120 de elevi(acești elevi vor forma echipe ce se vor constitui în 5 Consilii Științifice de Tineret, 5 Consilii Consultative de Tineret pentru ariile protejate partenere și 1 Cabinet de Consilieri de Mediu al Tinerilor în București); participarea a 10 elevi într-o excursie de 3 zile la Parlamentul European la Bruxelles; realizarea a 12 materiale video filmate împreună cu un vlogger și promovate pe rețelele de socializare și YouTube.

Comentarii

Ultimă oră