Sari la conținut
24-mai-ziua-europeana-a-parcurilor

An de an, pe 24 mai se sărbătorește Ziua Europeană a Parcurilor.

Din 1999, în fiecare an, Europa își sărbătorește ariile naturale protejate. Inițiativa acestui eveniment aparţine Federaţiei Europene EUROPARC și își propune să îi aducă pe oameni mai aproape de NATURĂ.

Data de 24 mai nu a fost aleasă întâmplător. Este de fapt o zi simbol, pentru că pe 24 mai 1909 au fost declarate, în Suedia, primele 9 parcuri naţionale de pe continent.

Trebuie subliniat că prin parcuri naturale nu se face referire la parcurile din oraşe, ci la ariile natural mari, protejate şi la parcurile naturale şi naţionale.

În România, Ziua Parcurilor se sărbătorește în ideea de a sensibiliza publicul cu privire la importanţa conservării şi protejării ecosistemelor natural și zonelor reprezentative ale biodiversităţii.

În România există 28 de parcuri naţionale şi naturale care conservă ultimele ecosisteme sută la sută naturale de pe continent. Parcul Retezat a fost primul parc naţional din România și a fost înfiinţat în anul 1935. De-a lungul timpului, i-au fost alăturate alte 13 parcuri naţionale, 14 parcuri naturale şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Suprafața totală a rezervațiilor biosferei, parcurilor naționale și naturale din România este de 1.203.340 ha, reprezentând 5,04% din teritoriul țării.

De Ziua Parcurilor se organizează peste tot în Europa acțiuni prin care oamenilor li se prezintă informaţii despre ariile protejate şi despre însemnătatea parcurilor naturale. Se organizeză prezentări pentru toţi vizitatorii, uneori urcând munții împreună, specialiști și vizitatori. Scopul este de a-i determina pe turişti, copii sau adulţi, să se implice în cunoaşterea şi protejarea biodiversităţii, să iubească şi să protejeze natura.

Tema ediției din 2017 este „Schimbarea climatului, schimbarea parcurilor” („Changing climate, changing parks”).

„Clima se schimbă, aducând modificări care afectează viața fiecărei ființe de pe pământ. Natura nu a fost niciodată atât de amenințată. Aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem, recolta, alimentele noi, toate acestea depind de calitatea ecosistemelor noastre. Din vârf de munte până în apele de adâncime, există o mare varietate de habitate protejate . Ele sunt sistemul nostru de susținere a vieții”, se arată pe site-ul www.europarc.org.


   Așadar îniţiativa de a sărbători, în data de 24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor aparţine Federaţiei Europene EUROPARC, organizaţie care declară că are ca obiectiv conservarea frumuseţilor naturale şi a zonelor protejate din Europa. Federața EUROPARC, este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reunește 365 de organizații din 36 de țări europene. România este membru al EUROPARC prin Academia de Științe Agricole.

Priveşte cerul. Atinge un copac. Simte aerul. Regăseşte-te! Bucurp-te de aerul curat. Și simte din plin frumusețea și măreția naturii, în toată splendoarea sa! De Ziua Europeană a Parcurilor să încercăm să conștientizăm cât suntem de norocoși că avem locuri în care încă natura este neatinsă de influența omului. Și să ne gândim că avem cu toții un rol, ca lucrurile să rămână așa și pe viitor.

Comentarii

Ultimă oră