Sari la conținut
2016-una-calda-una-rece-pentru-romani

Anul în care tocmai am intrat se anunţă a fi unul al schimbărilor. Nici bine nu am intrat în 2016 că deja au fost anunţate diverse schimbări, cu un impact major atât asupra românilor, cât şi a întregii omeniri. Iată ce ne aşteaptă în 2016:

De la 1 ianuarie, a scăzut TVA de la 24% la 20%, ceea ce ar trebui să ducă la o scădere cu 3,33% a preţurilor. Taxa pe valoarea adăugată scade şi la medicamente, hoteluri, alimente, furnizarea de apă, restaurante şi catering (9%), cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, evenimente sportive şi culturale (5%). De asemenea, preţul energiei electrice la consumator va fi cu 5-6% mai mic, de la 1 ianuarie. La fel la gazele naturale pentru consumatorii industriali (de la jumătatea anului); în cazul consumatorilor casnici, evoluţia preţului va depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.În domeniul bancar, impozitul pe dividente scade de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente anului 2015.

În 2016 vom avea de-a face şi cu măsuri nu la fel de bune pentru buzunarul nostru. Astfel, potrivit prevederilor Codului Fiscal, autorităţile locale pot majora cu 500% impozitele pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Autorităţile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice. Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuinţe, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval.

Nici mediul de afaceri nu pare a beneficia de stimulări în 2016, PFA-urile urmând să „ducă greul”. Astfel, Persoanele fizice autorizate trebuie să achite obligatoriu contribuţia individuală pentru pensie (10,5% din venitul net realizat şi plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie). Dacă vor să beneficieze de pensie întreagă trebuie să achite şi contribuţia care ar reveni angajatorului (15,8%) aplicată la veniturile pe care le obţine din această activitate. Posesorii de autovehicule vor cheltui şi ei mai mult începând din acest an, pentru că asigurările auto obligatorii se vor majora, însă nu cu mai mult de 50% faţă de valoarea din 2015. În schimb, ca urmare a negocierilor de ultimă oră dintre sindicate şi Guvern, salariul minim pe economie va creşte la 1.250 de lei, de la 1 mai. În plus, la începutul verii vor avea loc alegeri locale, iar în luna noiembrie cele parlamentare. Sursa mediafax.ro.

Comentarii

Ultimă oră