Sari la conținut

150 de ani de la naşterea organistului Rudolf Lassel

Astăzi se împlinesc 150 de ani de la naşterea renumitului organistul şi compozitor braşovean Rudolf Lassel (1861 - 1918). Prin Rudolf Lassel repertoriul abordat la Biserica Neagră s-a îmbogăţit cu lucrările pentru orgă de J.S.Bach şi în domeniul vocal cu şcoala romantică, cu precădere cea germană. Lassel a fost cel care a înfiinţat corul de tineret.

A studiat la Leipzig. Rudolf Lassel s-a născut într-o familie care a preţuit foarte mult cultura şi avea să-l determine de mic să se ocupe de învăţarea pianului şi apoi a teoriei muzicale. La gimnaziul evanghelic (azi Liceul Johannes Honterus) pe care l-a absolvit în anul 1880, a scris deja primele compoziţii prin anii 1876-1877. După bacalaureat, a plecat la Leipzig pentru a studia teologia şi psihologia. Dupa un an însă, în 1881, s-a înscris la Conservatorul de Muzică. Printre studenţii braşoveni prezenţi la Leipzig o dată cu Lassel îi putem găsi şi pe Gheorghe Dima şi Iacob Mureşianu.

Concert pentru victimele de pe Titanic. Până să primească postul de organist la Biserica Neagră, Lassel a fost profesor la gimnaziul evanghelic din Bistriţa timp de 2 ani. Postul de la Braşov a devenit liber, datorită faptului că Hermann Geifrig (predecesorul lui Lassel) a fost internat la un ospiciu de psihiatrie şi a trebuit să renunţe la post. În iulie 1912, Lassel a cântat un concert în care a improvizat pe tema coralului „Mai aproape de Tine, Doamne/ Closer to you, o Lord” - ca amintire pentru victimele naufragiului de pe Titanic din aprilie 1912.

Versurile reginei pe muzica lui Lassel. Contactele sale cu Casa Regală de la Bucureşti au început odată cu concertele de pian şi orgă din Castelul Peleş, unde a cântat pentru regina Elisabeta. Două dintre poeziile reginei au fost transpuse pe muzica de Lassel. Construcţia orgii Rieger din castelul Peleş este de asemenea legată de Rudolf Lassel. Instrumentul din Biserica Neagră era în acea vreme (din 1839 până în anul 1914) cel mai mare din Transilvania şi oferea posibilităţi de interpretare practic nelimitate.

Activitate pedagogică. Corul de elevi înfiinţat de el în anul 1894 (Schülerkirchenchor) după modelul corului din Biserica Sf. Toma din Leipzig (Thomaner) a participat la îmbogăţirea slujbelor religioase. Activitatea sa pedagogică a cuprins orele de muzică la gimnaziu (pentru care a redactat un manual în 5 volume cu cântece populare şi religioase) şi ore particulare de muzică la materiile pian, canto şi orgă. Elevul său cel mai cunoscut a fost Paul Richter, care i-a urmat calea şi a studiat la Leipzig în locul unde Rudolf Lassel ­ în anul 1881.

Serbare.  Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea compozitorului braşovean Rudolf Lassel, Biserica Evanghelică C.A. din Braşov  organizează o serbare care se va desfăşura astăzi, de la ora 18, în  aula Liceului Johannes Honterus. Se va prezenta viaţa şi opera compozitorului. La serbare participă: Corul Bach, Corul de Tineret, Ansamblul Canzonetta şi un cuartet de corzi.

Comentarii

Ultimă oră