Sari la conținut

13 zile de noi teste a Sistemului RO-ALERT în judeţul Braşov

13-zile-de-noi-teste-a-sistemului-roalert-in-judetul-brasov

În perioada 18 - 30 iulie 2019, în intervalul orar 9.00 - 12.00, la nivelul judeţului Braşov va avea loc o nouă rundă de testări RO-ALERT.


     Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va emite o serie de semnale pentru verificarea modului în care funcţionează sistemul de avertizare prin SMS a populaţiei în judeţul nostru.

  Pentru aceasta, telefonul trebuie să fie setat în vederea primirii alertelor de fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

„Cetăţenii ar trebui să intre pe site-ul www.ro-alert.ro şi să urmeze exact paşii şi instrucţiunile de acolo. Se urmează anumite proceduri pentru fiecare operator de telefonie în parte”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, căpitanul Ciprian Sfreja.


  Setarea telefoanelor se face în funcţie de operatorul de telefonie la care este conectat aparatul şi de modelul telefonului. Pe site-ul ro-alert.ro există o listă cu telefoanele care au deja aceste setări, însă orice telefon inteligent poate fi setat pentru primirea alertelor.

Cum se procedează pentru aceasta, a explicat tot Ciprian Sfreja. „Se accesează Mesaje, intrăm în mesageria telefonului, de unde accesăm Setări, Mai multe setări, Mesaje, alegem Canale şi Canalul meu. Transmisie celulară şi Canalul meu, iar, dacă am setat Canalul meu, avem posibilitatea să alegem noi canale”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.

În prima zi a acţiunii, se vor face testări în municipiul Fagăraş!

Activitatea are scopul de a examina functionarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

Telefoanele configurate pentru receptia mesajelor RO-ALERT şi care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepţiona următorul mesaj „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie”.


  Modurile de afişare şi sunetele de avertizare sunt diferite în funcţie de modelele telefoanelor mobile.


   Până acum, la Braşov au existat două avertizări prin acest sistem, cea mai recentă fiind apariţia unui urs în cartierul Tractorul, în luna decembrie a anului trecut.


...................................................................................................................


  Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundaţii sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezenţa unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urşi), toate aceste situaţii au impus avertizarea cetăţenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT.


  Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveţi servicii de tip abonament sau prepay şi nu se percep costuri sau taxe pentru recepţionarea mesajelor RO-ALERT.

În situaţia în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveţi telefoane de tip smartphone pentru a recepţiona mesajele de tip RO-ALERT.


   Informaţiile privind configurarea telefoanelor, în funcţie de model şi de operatorul de telefonie mobilă, pot fi găsite pe www.ro-alert.ro  şi pe site-urile operatorilor publici de reţele de comunicaţii mobile.

Comentarii

Ultimă oră