Sari la conținut

13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România

13-septembrie-ziua-pompierilor-din-romania

Astăzi îi cinstim pe pompierii români. An de an, data de 13 septembrie, le e dedicată lor. Eplicaţia alegerii acestei date vine din istorie.

La sfârşitul lui februarie 1848, în urma unor sângeroase mişcări de stradă, Regele Franţei, ajuns pe tron în urma Revoluţiei din iulie 1830, a fost silit să abdice.


  Conflictele apărute între protagoniştii evenimentelor şi agitaţia tot mai crescândă a maselor de muncitori din Paris, a cauzat la sfârşitul lui iunie 1848, violente lupte de stradă. Unda de şoc revoluţionară din Franţa s-a propagat rapid în Imperiul Austriac, în statele germane şi în Principatele Române.

În Ţara Românească, Revoluţia s-a declanşat în iunie 1848. După trei luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre militarii Ţării Româneşti şi un corp de armată otoman.

Compania de Pompieri București sub comanda Căpitanului Pavel Zăgănescu a intrat în lupta cu otomanii, care, de douăzeci de ori mai numeroşi, au pătruns în oraş prin bariera Dealul Spirii. În cursul luptei inegale, dar eroice, ostaşii formațiunii de pompieri bucureșteni, au asaltat artileria duşmană.


  Au căzut în această eroică bătălie mai mult de jumătate din ostaşii care alcătuiau compania de pompieri.

13 septembrie 1848 a ramas drept unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor .


   Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită în toate regimurile pe care le-a avut ţara noastră, ca fiind Ziua Pompierilor din România însă, a fost oficializată prin legea nr.121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G nr. 1490 / 2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

În semn de omagiu pentru curajul pompierilor în luptă, dar şi ca un memoriu pt toţi cei care şi-au pierdut viaţa, a fost realizat Monumentul Eroilor Pompieri din București , un monument din bronz creat de sculptorul Wladimir Hegel (între anii 1899-1901). A fost dezvelit la 13 septembrie 1901 pe Dealul Spirii, în fața Arsenalului Armatei şi a fost închinat eroilor pompieri care au ripostat trupelor otomane venite să înăbușe Revoluția de la 1848. La ceremonia de inaugurare au participat și 17 eroi care se mai aflau în viață.


  Pe latura din față a Monumentului Eroilor Pompieri a fost fixată o placă de bronz cu inscripția: "Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător, MDCCCL (1900)". Pe latura opusă este fixată o altă placă de bronz, pe care scrie: "În aducerea aminte a luptei susținută în acest loc de pompierii Bucureștilor, comandați de către căpitanul Zăgănescu, și de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armată turcească comandată de Kerim Pașa".

In fiecare an, la data de 13 Septembrie cinstim memoria, curajul şi devotamentul înaintaşilor care şi-au dat viaţa în Bătălia de la Dealul Spirii.

Festivităţi în cinstea pompierilor au avut loc astăzi în toată ţara. Desigur şi în Braşovul nostru.

În acest an, cu prilejul Zilei Pompierilor din România, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a organizat o serie de activităţi, în parcarea de la centrul comercial Coresi. În timpul manifestărilor, spectatorii au avut parte de o defilare cu fanfară, o prezentare de tehnică de intervenţie, atât veche cât şi modernă, exerciţii demonstrative şi jocuri interactive pentru copii.

Ziua Pompierilor din România a fost marcată la Braşov şi prin acţiunea „Porţile Deschise la Pompierii Braşoveni". Toate subunităţile de pompieri din judeţ şi-au deschis larg porţile, între orele 10 si 13, pentru oricine a vrut să le treacă pragul şi să admire expoziţia cu tehnica din dotare şi cu accesoriile folosite la intervenţii.

În plus, au fost amenajate prin Braşov puncte mobile de informare preventivă şi au fost distribuite materiale informative cu reguli şi măsuri specifice de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.


   Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. Iar acum, în zilele noastre sunt acolo unde şi când e nevoie, să dea cu curaj, o mână de ajutor. Să salveze vieţi şi bunuri. Oameni de acţiune, curajoşi, hotărâţi, disciplinaţi, caracterizaţi prin simplitate şi modestie. Ţara, judeţul sau comunitatea în care trăim au nevoie de aportul, munca şi lupta lor şi au încredere deplină în ei. E nevoie de multă stăpânire de sine, de disciplină şi curaj să îmbrăţişezi această meserie şi să o practici zi de zi. Cinste lor!

Comentarii

Ultimă oră