Sari la conținut

13 Decembrie va fi prima stradă din Braşov cu benzi dedicate autobuzelor

13-decembrie-va-fi-prima-strada-din-brasov-cu-benzi-dedicate-autobuzelor

Prima stradă din Braşov cu benzi dedicate autobuzelor. Se vor amenaja numai la intersecţii şi vor avea culoarea roşie


   Strada 13 Decembrie va fi prima din Braşov pe care se vor amenaja benzi dedicate transportului în comun. Acestea nu vor fi amenajate pe toată lungimea drumului, ci numai în zona intersecţiilor.

Amenajarea acestor benzi a fost avizată în ultima şedinţă a Comisia de circulaţie a municipiului Braşov, propunerea venind din partea RATBV. Astfel, în zona celor 6 sensuri giratorii cuprinse între intersecţia str. 13 Decembrie - str. Henri Coandă şi Onix, înainte de stop, pe o distanţă de aproximativ 100 m, prima bandă va fi vopsită cu roşu şi va fi dedicată mijloacelor de transport în comun.

Inscripţionarea se va face cu marcajul „BUS”. Pentru accesele în intersecţii care generează trafic important pentru virajul la dreapta se poate amenaja banda a 2-a pentru transportul public (intersecţia cu str. Zaharia Stancu, accesul dinspre Centru sau intersecţia cu str. Independenţei, accesul dinspre Rulmentul). În interiorul intersecţiei vor fi aplicate reglementările de prioritate prevăzute de legislaţia rutieră pentru toate vehiculele.

Transportul în comun, mai rapid decât cel cu maşina personală

„Având în vedere că proiectul nostru privind amenajarea unor benzi dedicate transportului în comun a trecut de faza de evaluare cu un punctaj foarte mare şi urmează, în curând, să semnăm contractul de finanţare, consider că trebuie să facem astfel de amenajări şi în alte zone decât cele vizate de proiectul finanţat prin POR. Astfel, am aprobat ca, în zona sensurilor giratorii, de pe 13 Decembrie să fie asigurată o prioritizare a mijloacelor de transport în comun. În felul acesta, în special la orele de vârf, vom avea mai puţine întârzieri, iar călătorii noştri vor ajunge mai repede la destinaţie decât cei care utilizează autoturismele proprii. Sperăm ca, toate aceste măsuri care vizează transportul în comun, de la modernizarea mijloacelor de transport în comun şi concentrarea pe cele ecologice, până la benzi dedicate şi construirea de park&ride-uri, acest tip de transport să devină principalul mijloc de mobilitate în interiorul oraşului”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.


    La ce beneficii se aşteaptă municipalitatea braşoveană

Prin amenajarea acestor benzi Primăria Braşov se aşteaptă la o reducere a timpilor de aşteptare sau traversare a intersecţiilor la orele cu vârf de trafic de către mijloacele de transport în comun cu 2 – 4 minute / semicursă (10 – 15% din timpul de parcurs). De asemenea, se va putea asigura o mai bună corelare între liniile de transport pentru facilitarea transbordărilor. Nu în ultimul rând, va scădea consumul de carburant.

Cele 6 intersecţii la care vor apărea benzile roşii:

1. Intersecţia str. 13 Decembrie cu str. Henri Coandă:
2. Intersecţia str. 13 Decembrie cu str. Zaharia Stancu
3. Intersecţia str. 13 Decembrie cu str. Camil Petrescu:
4. Intersecţia str. 13 Decembrie cu str. Independenţei
5. Intersecţia str. 13 decembrie cu str. Aurel Vlaicu şi Bd. Gării (Făget)
6. Intersecţia str. 13 Decembrie cu Bd. Griviţei (Onix)

Comentarii

Ultimă oră