Sari la conținut

112 va primi duminică şi „urgenţele electorale” !

112-va-primi-duminica-si-urgentele-electorale-

Duminică, 11 decembrie 2016 vor avea loc Alegerile Parlamentare 2016. Ne vom stabili prin vot reprezentanții din Senat și Camera Deputaților, pentru următorii patru ani.

Orice sesizare privind încălcarea procedurilor electorale se poate anunţa la 112!

În legislaţia electorală şi în Codul Penal sunt prevăzute şi sancţiuni pentru cei care nu respectă „regulile jocului”. Astfel, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei (10 decembrie, ora 07.00), dar şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor, la sediile secţiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase pentru a influenţa votarea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi pentru împiedicarea, alegătorului să voteze.

Cei care utilizează acte de identitate nule sau false sau au buletin de vot fals riscă pedepse cuprinse între 6 luni la 3 ani de închisoare. Infracţiune este şi introducerea în aceeaşi urnă a mai multor buletine de vot de către aceeaşi persoană şi în acest caz pedeapsa fiind închisoare de la 6 luni la 3 ani.


   Încălcările legii electorale vor putea fi semnalate la numărul 112. În perioada premergătoare alegerilor şi în ziua alegerilor parlamentare, pe 11 decembrie 2016, numărul unic pentru apeluri de urgenţă, 112, va prelua şi sesizări referitoare la eventualele nereguli în derularea procesului electoral.

Comentarii

Ultimă oră