Sari la conținut

1 noiembrie, „Ziua celor plecaţi dintre noi” sau „Luminaţia”

1-noiembrie-ziua-celor-plecati-dintre-noi-sau-luminatia

1 noiembrie, Ziua Morţilor sau Luminaţia

Probabil că aţi văzut cu toţii abundenţă de flori oferite spre vânzare şi de coroniţe, în ultimele zile. Parcă trotoarele au fost invadate de munţi de crizanteme puse la dispoziţia doritorilor, de către comercianţii ambulanţi. Ce se întâmplă? Ce e cu această ofertă?

În calendarul Bisericii Romano-Catolice, ziua de 1 noiembrie era consacrată Tuturor Sfinţilor, iar cea de 2 noiembrie Tuturor Morţilor, însă cum cea din urmă este o sărbătoare ce trebuie pregătită din timp, ea începe practic, din după-amiaza zilei de 1 noiembrie.


  Pentru că în Evul Mediu credincioşii, după Sfanta Liturghie, îşi petreceau toată noaptea de dinainte (1 spre 2 noiembrie) în cimitir, rugându­-se pentru sufletele răposaţilor, astfel se explică motivul consacrării în prezent a primei zile a lunii noiembrie drept zi a morţilor.


  Biserica Romano ­Catolică a introdus în calendarul său, chiar după Ziua Tuturor Sfinţilor, pe cea a Tuturor Morţilor. De aici, s-a dezvoltat obiceiul de a merge în după-amiaza zilei de 1 noiembrie în cimitir, de a aprinde lumânări, a duce coroniţe de flori şi a te ruga pentru sufletele moţilor, fiind săvârşită şi o vecernie (slujba de seară) special pentru aceştia.

Deşi în Bisericile Protestante, Ziua Morţilor nu există oficial, totuşi şi credincioşii protestanţi, reformaţi şi evanghelici, merg în cimitire, aprind lumânări şi se roagă. Mai mult, obiceiul a fost preluat, cel puţin în Ardeal şi de Biserica Greco­-Catolică. Chiar şi ortodocşii – în ultimii ani – tind să se alăture la această celebrare a sufletelor celor dispăruţi. Sărbătoarea a fost preluată şi de către ortodocşi, în special în Transilvania, acolo unde influenţa catolică a fost mai mare.


  Din sărbătoare catolică a devenit sărbătoarea românilor care au pe cineva dispărut.


  Ziua Morţilor, se sărbătoreşte pe 1 noiembrie, mai ales în Transilvania, Banat şi Maramureş. Se ştie că în Maramurş cultul morţilor e foarte important.

An de an, în prima zi de Brumar, localnicii aprind lumânari în cimitire şi dau de pomană săracilor! Tradiţia porneşte de la credinţa pe care o au ardelenii, cum că în noaptea de 1 spre 2 noiembrie sufletele celor plecaţi se întorc în mijlocul celor dragi.

1 noiembrie e ziua când mulţi dintre români merg la cimitir să pună flori şi lumânări pe mormintele celor dispăruţi. Obiceiul de pomenirea a morţilor a făcut şi din comerţul cu flori o tradiţie în această perioadă, pentru că românii fac orice ca să ducă la mormântul celor dragi tradiţionalele buchete de crizanteme, sau coroinţe.


   La 1 noiembrie, cimitirele se luminează datorită lumânărilor aprinse pentru cei morţi. Această dată este considerată o zi a aducerii aminte, a reculegerii şi rugaciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Noaptea de 1 noiembrie stă sub semnul luminii. Cu ocazia Luminaţiei, aşa cum este cunoscută, în popor, Ziua Morţilor, cimitirele din Ardeal, Banat şi Maramureş se transformă în oaze de lumină, datorită sutelor de lumânări aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate.

În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Luminația în seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preotii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenirea morţilor.

Tradiţia spune că, în noaptea Luminaţiei, porţile dintre cele două lumi se deschid şi doar acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze.

Chiar dacă este sărbătoare catolică, Ziua Morţilor este celebrată şi de preoţii ortodocşi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul celor morţi.

Obiceiul, un fel de Halloween autohton, a rămas acelaşi de-a lungul timpului, începând cu pregătirea mormintelor şi până la pelerinajul pe care-l fac mii de oameni la cimitir.


   ZIUA MORŢILOR nu ar trebui să fie înfricoşătoare, ci sfântă. Este o zi în care toţi cei care au pierdut persoane dragi şi le amintesc cu nostalgie. Se presupune a fi o zi sfântă, în care spiritele care vin pe pământ sunt binevenite şi amintite.


   Valoarea unui om constă nu doar în importanţa pe care o dă vieţii, ci şi în respectul faţă de memoria celor care nu mai sunt.


  Aşadar, dacă ne gândim la toate astea , nu ne mai miră abundenţa de flori şi coroniţe de pe străzi. Şi nici faptul că aproape toţi trecătorii au buchete de crizanteme în mâini.

Românii îşi cinstesc în această zi persoanele dragi dispărute!

Comentarii

Ultimă oră