Sari la conținut

În condiţiile în care cazurile de cancer se înmulţesc îngrijorător, de la an la an, acest sector medical este într-o mare suferinţă. Finanţarea pentru cumpărarea medicamentelor  este insuficientă, iar aparatele de radioterapie sunt depăşite ca performanţă. La Braşov, situaţia este cu atât mai dramatică, cu cât majoritatea medicilor secţiei de oncologie vor să plece la o clinică privată ce se va deschide în curând la Braşov. Ei spun că vor să lucreze în condiţii care onorează această profesie.

După 20 de ani în care a lucrat în spitalul de oncologie din Braşov, medicul Cătălin Iacob (foto), şeful secţiei de radioterapie, a decis: în cel mult două luni va merge într-o clinică particulară. "Specialitatea mea depinde de aparate foarte mult, spre deosebire de alte specialităţi (diabetologul, nutriţionistul etc!). Ori celălalt spital privat care s-a construit oferă aparatură de performanţă." a declarat Cătălin Iacob, şef secţie radioterapie Spitalul de oncologie. Medicul Iacob crede că alături de el vor mai pleca la clinica privată  de oncologie şi alţi medici, dar şi asistente.

Oncologia se mută la Mârzescu. O parte din Spitalul de oncologie  este într-o stare avansată de degradare. Nu s-au mai făcut investiţii, deoarece clădirea  este retrocedată. În aceste condiţii, unitatea se va muta la Mârzescu, în afară de aparatul de cobaltoterapie, care îşi va încheia activitatea în iulie 2013, când  îi expiră autorizaţia de funcţionare. Şi în acest moment, din  cauza numărului foarte mare de pacienţi, aparatul de radioterapie este suprasolicitat. " Avem 100 de pacienţi în tratament, în timp ce norma aparatului este de 60 de pacienţi. Aparatul face faţă pentru că asistentele lucrează până la ora 11-12 noaptea" a precizat medicul Iacob. Bolnavii sunt disperaţi pentru că majoritatea dintre ei nu au bani să se trateze la privat, unde doar o consultaţie ajunge la 100 de lei.  E.C.

Comentarii

Ultimă oră