Sari la conținut

O lecție de medicină și povestea vaccinului, la Mix Actual, cu prof. univ. dr. Codruța Nemet

o-lectie-de-medicina-si-povestea-vaccinului-la-mix-actual-cu-prof-univ-dr-codruta-nemet

Codruta Nemet este unul dintre specialiștii care au implementat, în România, vaccinările anti-rujeolă și anti- hepatita B. Este unul dintre cei mai titrați epidemiologi români, este profesor universitar doctor la Facultatea de Medicină a Universității Transilvania din Brașov și a condus, ani buni, DSP Brașov. “Primim și privim vaccinul cu încredere și cu speranță!”- spune doctorița Codruța Nemet, omul care și-a dedicat întreaga viață profesională epidemiologiei. Lumii invizibile a virusurilor și bacteriilor. Microbilor și luptei împotriva lor.


Ce se întâmplă acum, cu românii, în fața viitoarei vaccinări împotriva COVID 19? De unde acest curent anti-vaccin, întreținut chiar de anumite opinii și reacții din lumea medicală? De ce atâtea teorii ale conspirației? De de sunt atâția oameni fără carte care se exprimă în zona medicală?!

Care este drumul vaccinului, din laborator, la testele pe culturi de celule și apoi pe voluntari? Cine sunt voluntarii care testează primii vaccinul? De obicei, persoane sănătoase, cu pedepse care pot fi reduse. Sau, deseori, chiar oamenii de știință și familiile lor, care cred în rezultatul muncii lor titanice. Urmează, pentru impact public, actori îndrăgiți sau alte persoane în care populația are încredere. Nu, politicienii nu sunt buni de modele, pentru că oamenii nu au încredere în ei.


Cine face selecția companiilor care produc un vaccin? Cum se face producția? Dar transportul? Va circula vaccinul și pe piața neagră? Cum se organizează, efectiv vaccinarea? La ce ne putem aștepta în lunile următoare? Vom putea răsufla ușurați, măcar peste un an, pe vremea aceasta?
“Avem, cu siguranță, un vaccin eficient. Rămâne să monitorizăm eficacitatea procesului de vaccinare. Să sperăm că este un virus care îmbătrânește, nu unul care își face lifting ca virusul gripal”- spune Codruța Nemet.


O lecție de medicină și povestea vaccinului, la Mix Actual, cu prof. univ. dr. Codruța Nemet.

Emisiunea aici:

Comentarii

Ultimă oră