Consumul de droguri înflorește în România de la o zi la alta. Din păcate, accesul e facil, prețurile nu mai sunt prohibite, iar tinerii cad pradă ușor dealerilor de droguri și se transformă, de nevoie, în asemenea dealeri, la rândul lor.


Dacă pandemia a acutizat, prin izolarea forțată, consumul de droguri, relaxarea și trecerea la scenariul verde au nevoie de măsuri sporite și de vigilență crescută - spune psihologul Anda Samson, coordonatorul local al Agenției Naționale Antidrog.

 

“Tinerețe, vis fără droguri”- este prima dintre campaniile pe care Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Brașov le desfășoară în acest an, împreună cu filiala locală a Agenției Naționale Antidrog. Cum trebuie concepută o asemenea campanie însă, pentru ca tinerii să devină parteneri, nu doar beneficiari ai ei?


ATOP-ul, organism consultativ pe lângă Consiliul Județean adună, sub aceeași umbrelă, reprezentanții Poliției, ISU, Jandarmii și Corpul Național al Polițiștilor, ïncercând să fie o interfață, un liant și un catalizator în relația acestor instituții cu cetățenii și să protejeze interesele comunității. Putem sesiza ATOP în legătură cu felurite abuzuri și probleme nerezolvate. Nu are instrumente legislative, dar ANATOP-ul ( structura națională) are. Și la Brașov s-au născut proiecte importante- ne reamintește Ciprian Sterpu, președintele ATOP Brașov.


Pe agenda și în bugetul acestei structuri- prea puțin cunoscute și înțelese- mai stau: popularizarea Poliției Animalelor- tot puțin cunoscută oamenilor și “Ursul nu este obiectiv turistic”- apropos de tot ce trăim ïn acest răstimp în legătură cu acest subiect.


Despre ATOP și despre acțiunile anti-drog ale verii ce va să vină, la Mix Actual, cu Ciprian Sterpu-președinte ATOP Brașov și cu Anda Samson-coordonator Agenția Națională Antidrog- Brașov.

 

Emisiunea aici: