De la “Jandarmeria, jos pălăria!” la “Jandarmeria apără hoția!”, pasul uneori este foarte mic. Sunt vremuri și învolburări care scot oamenii în stradă cu o frecvență care altădată era greu de imaginat. Furia izbucnește la fiecare pas. Iar în democrație iese imediat în stradă.
Jandarmii sunt mereu acolo, în fața oamenilor, lângă ei, cu ei... Masca este pentru ei a doua natură. Și nu orice mască! Sunt și ei oameni. Au familii acasă și de multe ori pleacă în misiune ca la război. Nu stiu când și cum se întorc înapoi. Primesc flori sau ceai sau mulțumiri. Sau înjurături. Sau bătăi crunte.
Pe 10 August, imaginile cu jandarmerița Stefania, bătută crunt de 4-5 brute, au făcut înconjurul lumii. Folosirea gazelor pentru potolirea spiritelor prea încinse a făcut și ea prilej de vorbă și dosare. Ca și colegii lui- vreo 500 la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov “Nicolaie Titulescu”, plus alți 300 la Brigada Mobila Burebista, care acoperă trei județe- colonelul Cristan Elly Paliștan își asumă poziția de “băieți răi”, cu convingerea că, pentru marea majoritate a oamenilor ei sunt “băieții buni”. Cei care salvează vieți în vârf de munte, scot bătrânii și copii pe brațe la inundații, la cutremure, intervin în intemperii de tot felul.
Cei care asigură transportul valorilor. Cei care luptă pentru păstrarea ordinii și liniștii publice. Care aplică legea, dreaptă sau strâmbă, cum este ea, pentru că nu jandarmii fac legea. Poartă cu mândrie uniforma bleu-jandarm (e singura armă care a dat numele unei culori!) și spune că, în orice meserie sunt momente grele. El le duce senin. E băiat de jandarm și știe asta din familie. De la tata a luat drag de armată, deși la vremea copilăriei colonelului altfel stăteau lucrurile. Mama i-a dat numele- Elly- de care toată lumea se miră și sensibilitatea care iarăsi impresionează, pentru că parcă-parcă undeva, în adâncuri, ai și tu credința că un jandarm e un om dur și puternic, nu cântă colinde și nu recită poezii patriotice.
Cel mai greu moment al pandemiei? Și-a pierdut mama. Fulgerător. Nici nu a apucat să se dezmeticească. A fost cumplit, dar a mers înainte.
A dus steagul României, împreună cu colegii lui brașoveni, pe toate cele 14 vârfuri mai înalte de 2500 metri. Și au cântat, acolo sus, pe fiecare dintre înălțimi, “Deșteaptă-te române”. Pentru că asta vor jandarmii brașoveni să transmită lumii: siguranță, tradiție și continuitate. Jandarmeria la înălțime! Colonelul Cristian Elly Paliștan, la 171 de ani de la momentul la care domnitorul Ghica semna actul de naștere al Jandarmeriei române.
La Mix Actual. Emisiunea aici:
Anonim
13 Mai 2021
Nume
Comentariu