Produsele 100% naturale vor putea fi recunoscute mult mai uşor.În România vor apărea etichetele ecologice. După modelul european, producătorii vor putea să îşi promoveze mai bine marfa. Agenţii economici trebuie să achite o taxă 300 de euro pentru obţinerea şi utilizarea etichetei.
Acestea însă nu se vor regăsi pe produsele alimentare şi nici pe cele medicale, dar pot fi utilizate, de exemplu, de producătorii de mobilă, de încălţăminte şi de îmbrăcăminte.
Eticheta ecologică, din 1992. Eticheta ecologică există în Uniunea Europeană din 1992. Aceasta îi ajută pe consumatori să distingă produsele şi serviciile verzi, adică cele care nu afectează mediul înconjurător. De exemplu, în unele ţări din Uniunea Europeană există spălătorii ecologice 100%. Unde apa este reciclată, iar detergenţii utilizaţi pentru curăţarea maşinilor, refolosiţi. Vorbim astfel de servicii verzi.
Nu pe alimente şi pe produse medicale. Simbolul poate fi utilizat pe scară largă, cu câteva excepţii. Nu îl veţi regăsi de exemplu pe produsele alimentare, la acest capitol reglementările sunt diferite, iar cerinţele ce trebuie îndeplinite mai numeroase. Nici medicamentele nu pot fi evidenţiate cu eticheta ecologică. Şi aici regulile sunt mult mai stricte! Pentru agenţii economici poate fi o oportunitate reală de promovare a produselor. Întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de o reducere de 25% din taxa de 300 de euro ce trebuie plătită pentru obţinerea şi utilizarea etichetei ecologice. Ministerul Mediului şi Pădurilor va fi cel care se va ocupa de acordarea etichetei, iar Garda Naţională de Mediu şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor face controale şi vor da amenzi acolo unde vor fi găsite nereguli.
"Eticheta ecologică e o foarte bună modalitate de promovare. Poate avea succes atât în relaţiile cu consumatorii, cât şi la licitaţii. Pentru că organizaţiile publice vor pune în caietul de sarcini, cu siguranţă, condiţii privind partea ecologică." a declarat Adrian Rogoz, director Direcţia Relaţii CCI Braşov