Sari la conținut

Angajaţii temporar, o nişă în creştere pe piaţa muncii din România

Peste 55.000 de persoane au lucrat în regim temporar în 2011, cu 10% mai multe faţă de anul anterior, conform estimărilor experţilor firmei de consultanţă în management financiar Accace. Numărul angajaţilor temporar are o tendinţă de creştere de la an la an în România, pe măsură ce companiile descoperă avantajele acestui tip de colaborare.
Creşterea numărului de angajaţi temporar va fi impulsionată şi de modificarea adusă Codului Muncii în 2011, cred experţii Accace. Astfel, un angajat temporar trebuie să beneficieze de acelaşi nivel de salarizare ca şi un angajat pe perioadă nedeterminată care îndeplineşte acelaşi tip de muncă sau unul similar, indiferent de felul în care a fost angajat - direct sau printr-un agent de muncă temporară.
„Companiile sunt din ce în ce mai interesate să flexibilizeze relaţia directă dintre numărul de angajaţi şi nivelul cererii de servicii sau produse, un avantaj oferit de furnizorul de muncă temporară. Se observă o creştere a cererii pe acest segment, acest trend datorându-se atât noilor reglementări  care favorizează munca temporară, cât şi faptului că angajatorii sunt din ce în ce mai atenţi la optimizarea costurilor“, a declarat Bogdan Badea, manager Accace România.
„România se află încă la început în acest domeniu, dar cu evoluţii pozitive în ultimii ani. Cu siguranţă, şi în următoarea perioadă tendinţa de externalizare se va menţine, pentru că ne aflăm într-o perioadă incertă din punct de vedere economic, în care companiile sunt prudente cu investiţiile pe care le fac. Un alt aspect demn de luat în seamă este zona de înlocuiri datorate concediilor de maternitate, care, în ultimii trei ani, a fost un motiv foarte important în creşterea muncii temporare şi care a permis deschiderea unor poziţii temporare de middle şi chiar top management“, a adăugat Bogdan Badea.

Comentarii