Consiliul Concurenţei a amendat Orange România şi Vodafone România cu 63 milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro. În această anchetă este implicat şi Romtelecom, însă în cazul său nu a fost terminată cercetarea. Investigaţia a început în 2006 după ce compania Netmaster Communications a reclamat la Consiliul Concurenţei faptul că principalii operatori de telefonie din România îi refuză dreptul de revânzare a serviciilor de interconectare şi blochează dezvoltarea pieţei. "În perioada 2004-2006, Orange şi Vodafone au blocat accesul la reţeaua lor a furnizorului alternativ de telefonie fixă NetMaster Communications. Practic, utilizatorii Netmaster Communications nu puteau apela utilizatorii celor doi mari operatori. Investigaţia a stabilit că, în aceasta perioadă, Orange şi Vodafone au practicat un tarif de interconectare mai mare decât cel reglementat de autoritatea de reglementare în comunicaţii", a explicat Bogdan Chiriţoiu. Astfel, deşi tariful reglementat în 2004-2006 era de 10 cenţi, Orange şi Vodafone practicau tarife de interconectare de 15-18 cenţi. Din această cauză operatorul NetMaster Communications a pierdut circa 30% dintre clienţi în câteva luni.
Topul amenzilor. Alte companii mari amendate de Consiliul Concurenţei au fost Poşta Română, care a fost sancţionată în 2010 pentru abuz de poziţie dominantă cu 103,3 milioane lei, apoi producătorii de ciment din România Lafarge Romcim, Holcim SA şi Carpatcement Holding, pentru participarea la un cartel de fixare a preţurilor, sancţionaţi în 2005 cu 98,05 milioane lei, în 2008 patru companii de pe piaţa insulinei (Eli Lilly Export, A&A Medical, Mediplus Exim, Relad Pharma) au primit o amendă de 83,7 milioane lei pentru încheierea şi punerea în practică a unei înţelegeri de împărţire a pieţei. Companiile pot contesta în instanţă deciziile Consiliului Concurenţei. De regulă, un proces durează doi-trei ani. Instituţia nu precizează care dintre aceste amenzi au şi fost plătite. În prezent Consiliul Concurenţei are în derulare un număr de 66 de investigaţii, din care 37 ar putea fi definitivate anul acesta.