Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) anunţă o majorare a preţurilor produsele alimentare, în perioada următoare. Producătorii au invocat atât condiţiile meteo cât şi lipsa unui sprijin din partea guvernului.
"Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei) sunt întârziate şi clar producţiile vor fi mai mici. După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional", a atras atenţia preşedintele FNPAR, Viorel Matei.
Alimentele procesate, mai scumpe cu 12%. La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat la începutul lunii mai, că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%. Declaraţia a fost făcută la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTv. El a afirmat că majorările de preţuri au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor luni. "Va fi o medie între 8 şi 10%. La cereale şi la produse de panificaţie spre toamnă vom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere. La legume va urma o scădere", a adăugat el. Minea consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea creşterii preţurilor la alimente.