Sari la conținut

Şi pentru că situaţia de la Fukushima a adus în ultimul timp în atenţia lumii întregi problemna radiaţiilor, aflaţi că acestea pot afecta alimentele în proporţii diferite. Mai exact dn sol, substanţele radioactive trec în fructele şi legumele pe care le consumăm. Sau în plantele pe care le mănâncă animalele. Nu toate alimentele se contaminează la fel de uşor însă. Iodul şi cesiumul din norul radioactiv pot ajunge şi în alimentele pe care le mâncăm. În zonele în care nivelul radiaţiilor este mare şi plantele sunt afectate. Legumele se împart în două categorii: Uşor şi greu de contaminat. În prima categorie intră salata, ceapa, varza, ştevia, loboda. Greu de contaminat sunt morcovul, ţelină, cartoful şi pastrarnacul. Explicaţia e simplă. Paticulele radioactive ajung în sol şi de aici trec în rădăcinile plantelor. În funcţie de rădăcină lor, unele plante se contaminează într-o săptămână, iar altele în câteva luni.  Substanţele radioactive ajung şi în iarba pe care o mănâncă animalele. Iar de acolo tot la om, prin laptele şi carnea pe care le consumăm. Specialiştii spun că astfel de alimente devin periculoase doar în cazul unui nivel mare de radiaţii şi doar consumate în cantităţi mari.

Comentarii

Ultimă oră