Sari la conținut

Alege berea în funcţie de felurile de mâncare

Ideea de a ne gândi ce vin se potriveşte la o mâncare este foarte veche. De aceea ar putea să ne surprindă puţin ideea de a potrivi berea cu o anumită mâncare.

Berea are o lungă şi glorioasă istorie, încă de acum 6000 de ani, deşi metodele de producere moderne ale berii datează doar de vreo 200 de ani. În general, în afară de berile hibride care folosesc metode de producţie combinate, berile se încadrează în una din aceste două categorii: Ale sau Lager. Lager sunt beri curate, răcoritoare cu un gust şi o aromă uşoară. Ele sunt servite reci şi merg bine cu o varietate mare de mâncăruri. Ale sunt beri complexe, pline de aromă. Multe sunt servite la temperatura camerei şi conţin un gust şi o aromă puternică. Complexitatea lor face ca berea să poată fi servită cu mai puţine feluri de mâncare. Berea, prin filtrare devine mai limpede, însă acest procedeu înlătură drojdia şi aromele pe care aceasta le adaugă berii, şi, prin urmare, berea nefiltrată are mai multe substanţe nutritive.
Berea, de orice fel, merge bine cu mititei sau cârnăciori şi, în general, cu orice produse sărate ca alunele, seminţele, chipsurile, sărăţelele etc. Şi produsele bine condimentate ca: ciolan de porc, sarmale, toate sortimentele de brânzeturi fermentate, se potrivesc bine cu berea.
Pentru amatorii de brânză există o mulţime de alegeri. O bere din grâu merge perfect cu brânzeturile cremoase. Brânza Cedar se potriveşte cu berea Doppelbock sau chiar cu o bere fructată. Pentru brânzeturile mai dure, cum ar fi parmezanul, se poate folosi berea Porter sau Barleywine (o bere originară din Anglia), la fel ca şi brânza Roquefort.
La pizza merge berea blondă, uşoară, în schimb la paste mai degrabă berea neagră. Berea din grâu complet merge, nu doar la brânzeturi, ci şi la peştele proaspăt unde ea poate juca rol de aperitiv. Astfel, homarul, indiferent cum este preparat se serveşte cu bere din grâu nefiltrată. Berea amară se potriveşte perfect cu pateurile din jambon şi pătrunjel ca şi şunca afumată. Kebabul merge foarte bine cu bere Pils sau Kolsch.
Un pui prăjit formează un contrast delicios cu o bere blondă Ale, ca şi curcanul de altfel.
Dar pentru a resimţi maxima savoare a băuturii şi a cărnii încercaţi o bere roşie, de exemplu berea Bavaria 8.6 Red care este o bere cu o concentraţie mai ridicată de alcool.  Pentru vânatul cu pene care are un parfum mai puternic încercaţi o bere Dark Ale fructată. Pentru friptura de vită se poate servi tradiţionalul Bitter englez. Adevăraţii aventurieri pot opta însă pentru o bere Porter.
Berea afumată este orice bere al cărei malţ a fost în prealabil afumat iar berea are o uşoară aromă de fum şi se potriveşte foarte bine cu mâncăruri condimentate, foarte picante sau foarte acre.
Şi desertul se poate asorta cu bere, de exemplu la o prăjitură cu ciocolată merge o bere blondă iar la o tartă cu fructe o bere neagră sau chiar o bere fructată.
În final să amintim că berea consumată cu moderaţie ajută la buna funcţionare a rinichilor şi previne apariţia calculilor. Efectul ei diuretic ajută la eliminarea toxinelor acumulate în ţesuturi. Bogată în vitamina B, aminoacizi şi fier este o băutură recomandată chiar celor care suferă de anemie sau vin după o perioadă lungă de convalescenţă.

Comentarii

Ultimă oră