O asociaţie caritabilă din Statele Unite a donat 160 de scaune cu rotile persoanelor cu dizabilităţi din România. În proiect au mai fost implicate bisericile evanghelice braşovene, dar şi o fundaţie din Bârlad.
Poate costa şi 5000 de euro. Persoanele cu dizabilităţi locomotorii întâmpină dificultăţi atunci când vine vorba de achiziţionarea unui scaun cu rotile.
Oamenii se plâng în primul rând că aşteaptă chiar şi câteva luni un ajutor din partea Casei de Asigurări de Sănătate. Pe de altă parte dacă ar fi să cumpere un scaun cu rotile ar scoate din buzunar sume costisitoare. Acestea ar putea ajunge, de exemplu, în cazul unui cărucior pediatric adaptabil chiar şi la 5 mii de dolari. „El poate fi obţinut şi prin Casa de Asigurări în limita fondului disponibil, uneori sunt bani, alteori nu sunt bani. Depinde foarte mult de cât de repede se mişcă sistemul birocratic, au fost oameni care au obţinut scaune cu rotile într-o lună de zile, alţii într-o jumătate de an sau un an şi alţii care nu au obţinut deloc”, a spus Daniel Mereuţă, director Fundaţia Portul Speranţei.
Donaţie în premieră. În ajutorul persoanelor cu dizabilităţi au venit americanii de la organizaţia „Joni and Friends”, în colaborare cu fundaţia Portul Speranţei din Bârlad, dar şi cu bisericile evanghelice braşovene. „Ajutăm, în primul rând, persoanele cu dizabilităţi locomotorii, apoi, şi familiile lor. Echipamentele au fost aduse din Statele Unite, de organizaţia Joni and Friends. Aceasta lucrează de mulţi ani cu persoanele cu dizabilităţi şi au venit să se implice şi în Braşov. Este prima dată când se organizează un astfel de eveniment în judeţul Braşov”, a explicat Otto Kis, coordonator proiect. Însoţitorii bolnavilor au avut şi ei un motiv de bucurie. „Vă daţi seama cât costă un cărucior şi dacă îl iei prin Casa de Sănătate, până aştepţi şi sunt formalităţi. Am găsit unul adaptat şi pentru fata mea. Foarte mult o ajută să se deplaseze. Este extraordinară acestă donaţie, ne bucurăm foarte mult”, a spus mama unei beneficiare. Echipamentele aduse din Statele Unite au ajuns la bolnavi din Braşov, Sibiu, Craiova, Galaţi şi Bucureşti.
"Organizaţia „Joni and Friends” merge acolo unde se manifestă interes pentru persoanele cu dizabilităţi, iar la Braşov chiar există un interes mare pentru aceşti oameni. Suntem bucuroşi să avem un parteneriat cu cei care-şi doresc o viaţă mai bună pentru persoanele cu dizabilităţi." a declarat David Hooker, manager Joni and Friends