Am intrat în Săptămîna Mare!
În această perioadă credincioşii se roagă şi postesc, amintindu-şi de zilele în care Isus a pătimit pentru mîntuirea oamenilor. Această perioadă mai este numită şi Săptămîna Întunecată.
Drumul Patimilor începe cu Intrarea Domnului în Ierusalim. În Miercurea Mare, Biserica a rînduit ca fiecare credincios să ia aminte la două poveşti pline de semnificaţii. Una se referă la păcătoasa desfrînată, înstrăinată de Dumnezeu, dar care, cu mare căinţă şi cu lacrimi, a uns trupul lui Hristos, devenind mironosiţă.
A doua pildă este despre Iuda, ucenicul care l-a vîndut pe Domnul fariseilor şi cărturarilor, pentru 30 de arginţi. În această zi, creştinii obişnuiesc să ţină post negru.
Patru momente grele de simboluri sunt amintite în Joia Mare: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Isus i-a strîns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.
Este cea mai importantă denie, credincioşii se roagă şi priveghează, ascultînd cele 12 Evanghelii. Se ţine post cu mîncare uscată. La biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Vinerea Neagră este ziua cînd Iisus a fost adus la judecată, batjocorit, schingiuit şi răstignit pe muntele Golgota.
Seara, rememorînd momentul aşezării Mîntuitorului în mormînt, în biserici se oficiază denia Prohodului. Se ţine post negru. Sîmbăta Paştelui este ziua în care trupul Mîntuitorului s-a odihnit în mormînt. Seara, în biserici se aprind luminile, anunţînd că se apropie Învierea.
În miez de noapte, în biserici se oficiază slujba Sfintelor Paşti. Sînt sfinţite pasca, ouăle roşii şi celelalte bucate, pentru că postul a luat sfîrşit. Credincioşii iau Lumină din Lumină, spun „Hristos a înviat!“ şi răspund „Adevărat a înviat!“, formule cu care se salută apoi timp de 40 de zile, pînă la Înălţare.