Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a solicitat CNAS și Ministerului Sănătății să fie luate măsuri urgente pentru a nu lăsa pacienții cu cancer fără tratamentul vital. De la 1 aprilie, bolnavii cu afecţiuni oncologice nu îşi mai pot procura medicamentele injectabile şi perfuzabile de la farmaciile de circuit deschis, ci doar de la cele din spitalele de specialitate.
Nici nu s-au făcut licitaţiile. În acest moment, spitalele se află în imposibilitatea achiziționării de tratamente din pricina alocării insuficiente de fonduri destinate acestora, iar procedura legală de achiziție pe care fiecare spital trebuie să o urmeze presupune o perioadă lungă de timp în care tratamentele respective rămân în continuare indisponibile pacienților, în timp ce boala pacienților evoluează. Pe de altă parte, farmaciile sunt amenințate cu suspendarea contractului și cu nerambursarea sumelor în cazul în care mai eliberează astfel de tratamente, iar CNAS ignoră recomandările Comisiei de Oncologie și refuză dialogul cu medicii și pacienții, în demersurile lor de a solicita prelungirea termenului pentru aplicarea acestei Hotărâri de Guvern.
Fie sunt scumpe, fie lipsesc. La Braşov, pacienţii au fost îndrumaţi spre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, căruia îi aparţine Secţia de Oncologie. Numai că în farmacia spitalului nu există toate medicamentele care se distribuiau înainte şi prin farmaciile comunitare, iar cele preluate de la acestea sunt mai scumpe şi se dau numai cu aprobarea comisiei de specailitate de la Casa de Asigurări. Potrivit directorului medical al unităţii, Adrian Albotă, aceste injectabile vor fi în spital de marţea viitoare, prin procedura de urgenţă, ceea ce înseamnă achiziţie directă. „Ne lipsesc circa 13 oncologice injectabile, altele le aveam şi noi de dinainte. Pentru cele "noi" acum se face licitaţia, care va fi finalizată în mai. Până atunci, vom face achiziţii directe”, precizează directorul medical.
Buget insuficient. Dr. Albotă spune însă că s-ar putea ivi probleme în acest an, în achiziţionarea oncologicelor injectabile, având în vedere faptul că bugetul alocat este mai mic. „Noi, acum, din acelaşi buget pe programul de oncologie, care e cu 5-10% mai mic faţă de anul trecut, va trebui să suportăm şi noile injectabile, venite din farmaciile cu circuit deschis, care sunt şi mai scumpe”, declară directorul medical. Pentru a asigura totuşi medicaţia, spitalul ar putea lua o parte din bugetul programului de pe trimestrele 3 şi 4 pentru a suplimenta bugetul pentru trimestrul 2.
"Pacienții pot muri unul câte unul". În acest context, care este generalizat la nivelul întregii ţări, FABC a solicitat menținerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis, cel puţin până la momentul în care toate spitalele au achiziționat toate medicamentele necesare; informarea publică a pacienților privind bugetele repartizate pentru oncologie și a disponibilității tuturor medicamentelor incluse în Programul Național de Oncologie, înainte de adoptarea unei alte măsuri de interzicere a eliberării acestora în farmaciile cu circuit deschis; "respectarea dreptului constituțional de acces la tratamente și implicit dreptul la viață".
“Suntem într-un moment critic. Medicamentele vitale pacienților cu cancer nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Ne aflăm într-un mare impas, din care nu vedem ieșire decât prin abrogarea acestei măsuri. Poate că autoritățile nu înțeleg, însă în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienții pot muri unul câte unul. Este o ironie că în timp ce în lumea întreagă se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății și se dezbat măsuri prin care viața și siguranța pacienților să fie îmbunătățită, în România oamenii sunt lăsați să moară cu sânge rece de către factorii de decizie”, afirmă braşoveanul Cezar Irimia, președintele FABC.
Decizie pripită. El spune că această măsură a fost adoptată pe 28 decembrie 2010 prin Hotărâre de Guvern, fără a fi dezbătută în prealabil cu reprezentanți ai pacienților, iar de atunci nu a fost făcută nici o altă comunicare cu părțile implicate: pacienți, farmacii sau spitale. Mai mult, autoritățile au ignorat constant alertele transmise de către medicii oncologi și de către pacienți și au impus această hotărâre care a blocat accesul la medicamente în farmacii, înainte de a se asigura că acestea sunt disponibile în cele 90 de spitale din România.