Sari la conținut

9.236 de carduri europene, eliberate la Braşov în 2011

Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov, faţă de anii trecuţi,  numărul cererilor pentru card european de asigurat este în creştere.

Vara, numărul solicitărilor creşte. 9.236 de carduri europene de sănătate s-au eliberat la Braşov, în primele şase luni ale anului 2011, pe când tot anul trecut s-au emis 13.220 de vouchere, circa 6.600 pe primul semestru, şi 2.130 de certificate de înlocuire provizorie (CIP-uri). În lunile de vară numărul solicitărilor creşte oricum, dar sunt multe pe ansamblu decât anul trecut. De exemplu, dacă în ianuarie 2011 au fost eliberate 948 de carduri şi 170 de CIP-uri, în iunie, au fost 2.200 de carduri şi 400 de CIP-uri.

Ce documente sunt necesare. Pentru a obţine, gratuit, cardul european, la ghişeele CASJ, solicitantul trebuie să se prezinte cu o copie după actul de identitate şi cu dovada că este asigurat (adeverinţă de salariat sau talon de pensie). În cazul copiilor sub 14 ani, în locul buletinului se va depune copie după certificatul de naştere.  În plus, solicitanţii trebuie să completeze o cerere-tip pe care o găsesc pe internet sau o pot primi direct la ghişeu.

Cine poate primi cardul. Documentul se eliberează doar persoanelor care au plătit contribuţia la sănătate în România sau sunt asigurate fără plata contribuţiei şi este valabil şase luni. Au dreptul la el şi şomerii înregistraţi, care pleacă în străinătate să îşi caute de lucru. În cazul lor, cardul va fi folosit până la încheierea unui contract de muncă. Primesc acest card şi studenţii sau elevii care pleacă cu burse de studiu în străinătate. De asemenea, dacă dintre cei doi soţi doar unul munceşte şi are asigurare de sănătate, va primi card şi soţul fără serviciu, în calitate de coasigurat.

Valabil timp de 6 luni în UE. După depunerea cererii, cardul este livrat acasă, prin curier, în maximum şapte zile lucrătoare de la depunerea solicitării. Cei care trebuie să plece urgent vor primi, în aceeaşi zi sau în maximum 24 de ore, certificatul de înlocuire provizorie (CIP-uri), iar cardul îl pot ridica ulterior de la firma de curierat sau de la CASJ. Cardul european de asigurat ţine locul asigurării medicale turistice, este valabil şase luni şi va putea fi folosit doar în ţările Uniunii Europene. El permite românilor să beneficieze de o gamă mai largă de servicii şi nu doar de cele de urgenţă.

La serviciile compensate, diferenţele se plătesc. Cardul nu va acoperi însă tratamentul afecţiunilor preexistente călătoriei, ci doar al problemelor de sănătate ce apar în timpul sejurului. Anumite servicii care sunt gratuite în România, în străinătate sunt doar compensate, astfel că asiguratul va suporta diferenţa. De exemplu, în Germania, românii vor achita o coplată de 10 euro pe fiecare zi de spitalizare. De asemenea, în anumite state membre UE, prestaţiile medicale se plătesc de către asigurat, care depune apoi o cerere de rambursare la casa de asigurări de sănătate, dar numai dacă au apelat la un spital public sau o clinică privată aflată în contract cu sistemul de asigurări din ţara respectivă.

Comentarii

Ultimă oră