Sari la conținut

87 de morţi şi zeci de răniţi în atentatul din Norvegia

Bilanţul total al victimelor atacurilor din Norvegia este, în prezent, de 87 de morţi, după ce 80 de persoane au fost ucise în urma atacului de pe insulă, iar alte şapte în urma exploziei din centrul oraşului Oslo.

Suspectul, un norvegian de 32 de ani, se află în custodia poliţiei. "Pentru moment, am arestat o persoană, care se află în custodia noastră, şi investigăm în continuare, pe baza informaţiilor primite de la bărbat", spune Are Frykholm, purtător de cuvânt al poliţiei norvegiene.
Un atentat cu bombă a zguduit vineri după-amiază capitala Oslo, în apropierea clădirii unde îşi avea biroul premierul Norvegiei. Explozia a fost urmată la un scurt timp de un atac armat cutremurător, la o tabără cu tineri de 15 ani din Insula Utoya. În total, 90 de oameni au fost spitalizaţi şi 87 au murit.  
Sâmbătă dimineaţă, poliţia din Oslo a anunţat că armata şi poliţia vor consolida securitatea în jurul clădirilor şi instituţiilor care ar putea fi ameninţate în urma dublului atac, cel mai sângeros din Europa după atentatele de la 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi şi revendicate în numele al-Qaida de o celulă islamistă radicală.


UPDATE: Un cotidian norvegian, citat de CNN  dezvăluie identitatea criminalului din Insula Utoya. Este vorba despre  Anders Behring Breivik, susţine sursa citată, fără să dea însă mai multe  detalii. Până la această oră, poliţia a refuzat să dezvăluie numele  atacatorului.

Televiziunea norvegiană TV2 arată că tânărul de 32  de ani, arestat pentru atacul armat de vineri din Insula Utoya, este  apropiat de mediile de extremă-dreapta şi avea două arme înregistrate pe  numele său, între care o puşcă automată. Aceste informaţii nu au fost  confirmate de poliţie, care refuză de asemenea să confirme identitatea  suspectului, vehiculată în presă.

Totuşi, comisarul de poliţie  Sveinung Sponheim a afirmat pentru postul public de televiziune NRK, că  elementele postate de suspect pe Internet sugerează că acesta "are unele  orientări politice care înclină spre dreapta şi antimusulmane, dar este  prea devreme pentru a spune dacă acesta a fost un motiv pentru gestul  său", a declarat comisarul.

Comentarii

Ultimă oră