Sari la conținut

Cerinţele proprietarilor de apartamente vechi din principalele oraşe ale ţării nu au oscilat foarte mult în prima lună din an, comparativ cu decembrie 2011.

Preţul mediu pe ţară, o medie a ofertelor publicate de proprietari, indică o valoare de 999 euro/mp util, în creştere cu 0,8% faţă de luna precedentă, potrivit portalului imobiliare.ro
Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.031 euro/mp, la nivel naţional, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 3,1% mai mici.
Braşovenii şi-au crescut uşor aşteptările. În luna ianuarie, în Braşov, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,2%, preţul acestora urcând de la 855 euro/mp util până la o valoare medie de 865 euro/mp util.
Garsonierele şi apartamentele cu două camere, pentru care cererea se menţine la un nivel mai ridicat, s-au scumpit în prima lună a anului cu 1,2%, respectiv 1,8%. În schimb, preţul cerut pentru apartamentele cu trei camere a stagnat în ianuarie.
Preţul mediu al apartamentelor vechi din Bucureşti a ajuns la 1.084/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,8% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 0,4% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul apartamentelor cu patru camere al căror preţ a crescut cu 2% în ultimele 30 de zile.
Toate celelalte categorii de apartamente vechi s-au ieftinit. Astfel, preţul unităţilor vechi cu două camere a scăzut cu 1,6%, garsonierele s-au ieftinit cu 1,1%, iar apartamentele cu trei camere cu 0,6%.
La nivel internaional, dintre principalele pieţe europene, Franţa a marcat cea mai importantă creştere, în 2011. Volumul investiţiilor s-a ridicat la 6,7 miliarde euro în trimestrul 4, cu o creştere de 83% faţă de 3,6 miliarde euro în  trimestrul 3.
Piaţa din Marea Britanie a înregistrat o creştere de 14% faţă de trimestrul anterior, până la valoarea de 8,6 miliarde euro în  trimestrul 4. Piaţa germană şi-a păstrat nivelul activ al investiţiilor, cu o valoare în jurul a 6 miliarde euro. S.B.

Comentarii

Ultimă oră