Sari la conținut

Operatorii serviciului de urgenţă braşovean primesc peste 2.000 de apeluri zilnic, din care aproximativ 80% se dovedesc a fi false. Printre bizareriile auzite de-a lungul timpului de dispeceri se numără şi câteva „urgenţe” primite de la prostituate. S-a întâmplat, nu o singură dată, să sune disperate şi să întrebe dacă nu cumva este închisă circulaţia pe DN 1, pentru că aşteaptă de jumătate de oră la pod şi nu apare nici un TIR.
Glume riscante. Nici la sărbătorirea celor 7 ani de 112 la Braşov, angajatele dispeceratului nu au scăpat fără apeluri false. Din păcate, mulţi dintre cei care folosesc abuziv numărul 112 nu au înţeles faptul că fiecare secundă pierdută poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte şi că joaca lor poate avea consecinţe grave în destinul unui alt seamăn aflat cu adevărat într-o situaţie de urgenţă.
700 de apeluri de la un singur om. „Anul trecut am avut vreo 3 apelanţi care au sunat de peste 2.000 de ori la 112, vreo patru care au sunat de peste 1.500 de ori, am avut şi un record într-o zi cu peste 700 de apeluri de la o singură persoană”, ne-a spus lt col Ştefan Ursescu, şeful Serviciului de Urgenţă 112 Braşov. Aceste persoane şi altele care sună la 112 doar ca să se distreze ar trebui să ştie că amenda pentru aceste acţiuni nu este deloc neglijabilă. Între 500 şi 1.000 de lei plătesc cei care fac abuz de numărul rezervat exclusiv urgenţelor.
Amenzi pentru apeluri false. Anul trecut, peste 50 de braşoveni au fost amendaţi pentru apelurile false. „Anul trecut a funcţionat pentru 3 luni avertizarea prin SMS către cei care sunau abuziv, şi a ajutat pentru că numărul apelurilor a scăzut în ţară cu 5 %”, a mai spus Ştefan Ursescu. Sistemul de avertizare va fi reluat anul acesta şi va fi perfecţionat odată cu introducerea unui robot care va răspunde automat celor care sună fără să aibă o urgenţă reală. Dispeceratul din Braşov există din 2004, judeţul nostru fiind al doilea din ţară, după Bucureşti, care beneficiază de numărul unic de urgenţă.

Comentarii

Ultimă oră