Sari la conținut

4 milioane de euro pentru obţinerea unui super-cartof

În România a început războiul cartofului, anunţă PRO TV Braşov. De teamă că soiurile noastre vor ajunge istorie, din cauza concurenţei din Egipt şi Turcia, autorităţile au decis să reacţioneze. Institututul Cartofului din Braşov, singurul centru de cercetare în domeniu, va primi patru milioane de euro pentru modernizarea laboratoarelor şi extinderea producţiei. Din păcate, până la obţinerea unui soi românesc pur, vor trece mulţi ani.
Cartof de import. Pentru că producătorii nu-şi permit să aştepte, aduc sămânţă pe bani grei din alte ţări. Dacă anul trecut preţul a fost de 510 de euro pe tonă, anul acesta este de 650 de euro pe tonă, plus transportul. Uneori se pot chiar păcăli pentru că una scrie pe pachet, alta răsare din pământ. Cel mai bun este, după cum ştiu gospodinele experimentate, cartoful românesc, care nu se sfărâmă dacă îl fierbi, rămane crocant dacă îl prăjeşti şi are un gust proaspăt.
Aşteptare de 12 ani. Culturile de cartofi sunt cele mai ameninţate de dăunători. Sunt peste 150, se transmit de la an la an din vina fermierilor, care păstrează sămânţa din recolta curentă. Aşa se face că odată cu leguma însămânţăm şi bolile. Cercetătorii de la Institutul Cartofului vor porni de la un colţ de cartof şi vor obţine patru sau cinci clone din soiul respectiv care va fi introdus apoi în vitro. Producerea unui soi românesc pur, prin metoda tradiţională, va dura 12 ani.

Comentarii

Ultimă oră