La finele anului trecut, AJOFM Braşov mai avea de recuperat circa 74.000 de lei de la şomerii şi angajatorii care nu au respectat legea.
În 2010, inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov au descoperit 32 de şomeri care au beneficiat de stimulentele financiare, dar nu au mai respectat condiţiile de acordare a acestora. De exemplu, şomerul indemnizat este stimulat să se angajeze înainte de expirarea perioadei de indemnizare, prin completarea salariului cu 30% din indemnizaţia de şomaj, acordată până la expirarea perioadei pentru care avea dreptul să o încaseze. Numai că beneficiarul trebuie să nu renunţe la locul respectiv de muncă timp de 12 luni.
Ilegalişti. Patru persoane au încălcat această condiţie în 2010 şi mai au de restituit AJOFM 1.140 de lei. Absolvenţii primesc o primă neimpozabilă, la valoarea indicatorului social de referinţă (500 de lei, în 2010), dacă se angajează cu un program de opt ore şi pentru o perioadă mai mare de un an şi integral indemnizaţia de şomaj, până la expirarea perioadei de acordare. 24 de absolvenţi nu au respectat condiţiile impuse prin lege, iar AJOFM are de recuperat de la aceştia 11.925 de lei. De asemenea, 2.000 de lei mai aveau de plătit patru foşti şomeri care încasaseră prime de încadrare, echivalentul a de două ori indicatorul social de referinţă, ca urmare a angajării într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea unde au avut domiciliul. Prejudiciul adus de şomeri fusese mai mare, însă la finele anului totaliza 15.065 de lei.
60.000 de lei de la şomerii fictivi. Pe de altă parte, în perioada ianuarie-noiembrie 2010, inspectorii Agenţiei au depistat 83 de braşoveni care figurau ca şomeri şi primeau bani pentru că nu aveau loc de muncă, în timp ce ei lucrau, de fapt. Aceştia au de restituit în total circa 60.000 de lei. Cel mai mare prejudiciu l-a produs în acest an un braşovean care a încasat peste 7.000 de lei drept indemnizaţie de şomaj, deşi avea loc de muncă. Şomerul fictiv a returnat integral suma. AJOFM a recuperat până acum, în total, aproape 29.000 de lei de la aceştia.
Şi angajatorii au prejudiciat AJOFM, în 2010. Conform legii, cei care angajează şomeri absolvenţi, persoane care mai au trei ani până la pensie, persoane cu dizabilităţi şi persoane de peste 45 de ani, beneficiază de o anumită subvenţie, mai precis plata salariului minim brut lunar şi scutirea de plata contribuţiei la şomaj, pe o perioadă între 1 şi 3 ani, pentru fiecare persoană în parte. Condiţia era să menţină raporturile de muncă sau de serviciu cu angajaţii respectivi timp de doi sau trei ani. Opt firme însă şi-au concediat cei zece angajaţi „subvenţionaţi” înainte de termenul prevăzut, ca urmare trebuie să înapoieze banii primiţi. Potrivit AJOFM Braşov, debitele nerecuperate încă sunt în valoare de 29.065 de lei. O altă firmă datorează 81 de lei Agenţiei, fiindcă şi-a calculat eronat deducerile la care aveau dreptul din plăţile datorate bugetului.