Sari la conținut

Aproximativ 300 de membri ai Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) au participat la conferinţa naţională "Pacientul - înainte şi după transplant", ce a avut loc în weekedul trecut la  Predeal.

Asociaţia a organizat, sâmbătă, şi un marş pentru încurajarea donării de organe.  "Spune "Da" donării de organe" este mesajul pe care l-au purtat pe tricouri cele 300 de persoane participante la marş. "Pentru noi, transplantul reprezintă a doua naştere. De exemplu, femei care au beneficiat de transplant de rinichi au născut, lucru care nu se putea întâmpla în condiţiile în care persoanele beneficiau de dializă, iar alte persoane au susţinut teze de doctorat", a declarat prim-vicepreşedintele asociaţiei, Gheorghe Tache, în cadrul unei conferinţe de presă.
2000 de beneficiari. Totuşi, a precizat Tache, viaţa celor care au suferit o astfel de intervenţie nu este atât de uşoară, ei trebuind  să urmeze tratamente toată viaţa, pentru a nu fi respins noul organ. "Medicamentele administrate  afectează sistemul imunitar, motiv pentru care devin extrem de vulnerabili", a mai declarat Tache. El a precizat că în România sunt aproximativ 2.000 de persoane care au beneficiat de astfel de intervenţii, adică oameni care trăiesc datorită transplantului, preponderenţi fiind pacienţii care au beneficiat de transplant renal.
Se înmulţesc donatorii. Invitat la conferinţa naţională, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din (SCJU) Braşov, dr. Marius Neculoiu, a declarat că "în  2010, transplanturile de rinichi de la cadavre a fost mai mare decât cel al donatorilor vii, aspect care, din punct de vedere medical, este îmbucurător". Asta înseamnă că mai multe familii au acceptat să doneze organele persoanei dragi, a cărui viaţă nu a mai putut fi salvată.
Preţuri mari. Dr. Neculoiu a precizat că, cel puţin în cazul transplantului renal, economiile făcute de statul român sunt semnificative: "o singură şedinţă de dializă costă de 250 de euro, pe când transplantul costă 15.000 de euro, în ambele cazuri finanţarea fiind asigurată din fondul de sănătate". Managerul Judeţeanului - căruia i se datorează faptul că şi la Braşov se fac prelevări de organe, iar în viitorul apropiat s-ar putea ajunge şi la efectuarea de transplanturi - a precizat că un transplant hepatic costă 100.000 de euro, iar costul unui transplant pulmonar sau cardiac este de 80.000 de euro.  Din fericire, costurile transplantului sunt decontate de Casa de Asigurări.

Comentarii

Ultimă oră