O fundaţie ecologică strânge bani din redirecţionarea procentelor din impozitul global. În 2010, World Wide Fund a colectat 60.626 lei în urma campaniei „2% pentru ursul brun”, bani care ajută şi la salvarea pădurilor seculare, scrie www.hotnews.ro.
Parteneriat cu autorităţile. WWF a încheiat un parteneriat cu autorităţile locale din judeţul Braşov, comuna Şinca, prin care s-a angajat ca, pe o durată de cel puţin şapte ani, până când pădurea va fi declarată rezervaţie naturală - să nu fie tăiată nici o ramură din pădurea seculară de peste 350 de hectare de la Şercăiţa. Primăria Şinca va primi 100.000 lei din partea WWF, compensaţie pentru banii pe care i-ar fi obţinut din exploatarea lemnului din pădure.
„Aprindem dorinţa publicului”. Campania pentru salvarea pădurilor semi-virgine a fost posibilă prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venitul global. Procedura este foarte simplă şi presupune completarea de către donator a unui formular şi trimiterea acestuia prin poştă, la sediul Administraţiei Financiare. „Nu suntem decât o scânteie care trebuie să aprindem dorinţa publicului larg de a proteja anumite păduri”, a declarat pentru site-ul citat Radu Vlad, expert forestier WWF.
Păduri în pericol. „Raportul Păduri Vii” realizat de WWF, arată că 230 de milioane de hectare de pădure vor dispărea până în 2050, dacă nu se vor lua măsuri de prevenire. „Pădurea din comuna Şinca prezintă toate elementele de vârstă, de la seminţiş la arbori extrem de bătrâni, de 300 sau chiar 400 ani, unii dintre ei ajunşi la limita fiziologică de vârstă. Lemnul mort nu este extras din pădure, ci este lăsat să îşi urmeze circuitul. El iniţial devine locuinţă pentru unele animale, iar apoi putrezeşte, devenind sursă de viaţă pentru arborii noi”, explică Radu Vlad.
Neafectată de activităţi umane. Pădurile Şincii asigură adăpost pentru ursul brun şi pentru alte specii de animale: cocoşul de munte, râsul, lupul, barza neagră, stârcul cenuşiu şi numeroase specii de amfibieni. Arbori seculari de până la 2 metri diametru şi înalţi de 50 de metri asigură un habitat favorabil şi sigur pentru toate aceste specii. 300 de ha din aceste păduri sunt neafectate de activităţile umane, însă, având în vedere soarta numeroaselor păduri seculare care au fost distruse în ultimii ani în ţara noastră, există riscul ca aceasta să intre în exploatare, în viitorul apropiat.
Adevărate monumente. Pădurile seculare sunt sisteme echilibrate, care oferă apa curată, absorbţia dioxidului de carbon din atmosferă, fixarea solului, dar şi reglarea climei. Adăpostesc cele mai de preţ specii ale Europei : carnivorele mari - ursul brun, lupul şi râsul. Cele mai întinse zone acoperite de păduri seculare din Europa se găsesc în Europa Centrală şi de Est. Se estimează că regiunea carpatică găzduieşte 350.000 de hectare de păduri seculare, dintre care 250.000 au fost localizate în România şi aproximativ 100.000 în Bulgaria. Peste 10.000 de păduri de fag din estul Slovaciei şi vestul Ucrainei au fost incluse în Patrimoniul UNESCO.