Sari la conținut

Sute de mii de peşti au murit otrăviţi în două păstrăvării din Prejmer, judeţul Braşov, anunţă ProTV Braşov. Substanţa toxică a venit pe canalul care alimentează bazinele şi se varsă după aceea în Olt.
Cine e vinovat? Responsabilii încearcă să-l găsească pe vinovat, după ce otrava a ajuns şi în Olt. Un angajat a văzut că apa care alimentează bazinele era albă ca laptele. Cele două păstrăvării sunt legate la acelaşi fir de apă şi în ambele cazuri toţi peştii au murit.
Patronii celor două păstrăvării arată cu degetul spre parcul industrial aflat la nici trei kilometri distanţă, care nu e racordat la staţia de epurare.
Canalizare cu probleme la Parcul industrial. Spaniolii care administrează parcul susţin că au investit o avere în reţeaua de canalizare, dar autorităţile române n-au avut bani să-i racordeze la staţia de epurare. Adică trei milioane de euro. Vasile Postolache, administratorul parcului industrial, a declarat pentru ProTV ca există fose septice, lucru care protejează de o eventuală poluare râul care se varsă în Olt. Radu Balint, administratorul păstrăvăriei, spune însă că „de la gura de ieşire a canalizării din parcul industrial, totul se scurge în apa care alimentează păstrăvăria”. Lucru pe care l-a şi arătat la faţa locului.
Primarul crede că a fost o mână criminală. „Sincer, mă gândesc la o mână criminală, care a ştiut ce face şi a îndreptat spre aceste două ferme piscicole respective soluţie, spune Şerban Tudorică Constantin”, primarul comunei Prejmer. Primarul recunoaşte că nu este primul incident de acest fel. „Nu este nicio deversare. Probabil că cei care au erbicidat aici şi-au spălat vasele şi a ajuns acolo. De aici se iau probe şi analizele ies normale”, explică Vasile Postolache.
Substanţe pesticide. Presupunerea administratorului, cum că în canal au fost deversate substanţe folosite în agricultură, a fost oarecum confirmată de analizele probelor recoltate de comisarii Gărzii de Mediu. Analizele făcute de specialişti de la Bucureşti au scos la iveală că în bazinele cu peşti au ajuns substanţe pesticide. Deocamdată, din datele comisarilor Gărzii de Mediu, nu există în zonă surse de poluare rezultate din activităţile agricole. Garda de Mediu colaborează cu poliţia pentru a-i identifica pe făptaşi. Vinovaţii riscă amenzi cuprinse între 15.000 şi 60.000 de lei.

Comentarii

Ultimă oră