Avertizează producătorii de medicamente generice. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, confirmă şi spune că acest lucru se datorează unei tendinţe de stimulare a consumului de produse originale, foarte scumpe.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) trage un semnal de alarmă privind lipsa accesului la tratamente medicamentoase ieftine a 65% dintre români. Preşedintele APMGR, Dragoş Damian, afirmă că 1.500 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă în ultimii trei ani, pentru că nu au mai fost cerute, asistându-se la un derapaj către cele scumpe, "evident, dintr-o proastă finanţare". “Tragem concluzia că nu toţi pacienţii au reuşit să îşi menţină nivelul anterior de tratament", a declarat preşedintele APMGR.
Două treimi din buget, pe produse scumpe
"Ceea ce spun producătorii de generice şi anume că au dispărut medicamente ieftine este adevărat. Eu spun de mult acest lucru. De când am preluat conducerea CNAS spun că în România este indus şi stimulat consumul de medicamente scumpe. Două treimi din bugetul pentru medicamente, care este de cinci miliarde de lei, şi mă refer aici şi la programele naţionale, se cheltuie pe produsele originale", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). El a precizat că, din bugetul total al CNAS, o treime reprezintă banii alocaţi pentru medicamente, iar din aceştia două treimi sunt pentru medicamentele originale.
Preferă medicamentele ultimă generaţie. De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu: "Există o cutumă în România, toată lumea vrea cele mai noi medicamente. Nu avem o cultură a genericelor, produse la fel de bune, cu acelaşi efect terapeutic dar care sunt mai ieftine". Vicepreşedintele Colegiului consideră că medicii, farmaciştii şi producătorii de generice ar trebui să explice bolnavilor că aceste produse sunt la fel de bune, motiv pentru care în toate ţările, chiar şi cele mai bine situate din punct de vedere financiar, consumul de generice este mare. "Având în vedere situaţia delicată în care este România, oamenii trebuie informaţi despre eficienţa medicamentelor generice. Dacă ar fi utilizate mai multe generice, numărul pacienţilor care ar putea avea acces la tratament ar fi mai mare", a adăugat Clara Popescu.