Sari la conținut

Ziua Veteranilor, sărbătorită de Vânătorii de Munte

ziua-veteranilor-sarbatorita-de-vanatorii-de-munte

Vânătorii de Munte îşi cinstesc veteranii, în aceste zile, cu cîteva activităţi deosebite.

Astfel, astăzi, militari Vânători de Munte, participanţi la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan vor fi prezenţi în mijlocul elevilor unor licee braşovene în cadrul evenimentului ,,Veteranii povestesc, elevii ascultă şi întreabă”.

Apoi, vineri, de la ora 12.00, în faţa comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte ,,Sarmizegetusa” din Braşov, va avea loc un ceremonial militar şi religios cu ocazia Zilei Veteranilor.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 28 octombrie 2014, pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, fiind ziua în care militarii îşi arată recunoştinţa pentru colegii lor întorşi din misiuni în afara teritoriului naţional şi îi comemorează pe eroii căzuţi la datorie.

Inițial denumită "Ziua Armistițiului", data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului.


  "Ziua Armistițiului" este celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar și în state europene.

România s-a alăturat acestor state în 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestora și urmașilor celui decedat.

Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că „în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale''.

În ultima vreme, în preajma zilei de 11 noiembrie se organizează tot felul de festivităţi şi ceremonii militare pentru a puncta Ziua Veteranilor, la Monumentul eroilor căzuți în teatrele de operații (în Bucureşti ) dar și pe întreg teritoriul României.

(În țara noastră, se sărbătorește și Ziua Veteranilor de Război, la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României).

Comentarii

Ultimă oră