Sari la conținut
ziua-veteranilor-marcata-la-brasov

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” organizează în această perioadă, în garnizoana Braşov, mai multe activităţi dedicate „Zilei Veteranilor”.

Vineri, 10 noiembrie 2017, la Centrul Cultural de Asistenţă Socială nr. 1 Braşov ((Casa Armatei) s-a desfășurat un simpozion de prezentare a semnificaţiei sărbătorii şi un spectacol de pian.

Apoi, sâmbătă, 11 noiembrie 2017, chiar de „Ziua Veteranilor”, de la ora 10.00, la Troiţa din faţa intrării principale a comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” (zona „Patria”), va avea loc o ceremonie militară şi religioasă, în cadrul căreia se va păstra un moment de reculegere în memoria eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi se vor depune jerbe de flori.

Ziua Veteranilor a fost instituită în 2014, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestora şi urmaşilor celor decedaţi.

Din anul 2014, ziua de 11 noiembrie este şi în România, Ziua Veteranilor din teatrele de operațiuni, prilej cu care sunt omagiaţi toţi eroii căzuţi la datorie în ultimii ani, în Irak şi Afganistan, prin ceremonii militare desfăşurate la locurile de veci ale acestora, unde camarazii de arme le vor da onorul.

......................................................................................................................

„Ziua Veteranilor” a fost instituită prin Legea nr.150 din 22 octombrie 2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul P.M. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Denumită inițial „Ziua Armistițiului”, data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului.

La finele Marelui Război sau Primului Război Mondial, datorită sacrificiilor Armatei Române dar și a populației, România a reușit să își îndeplinească visul odată cu unirea Transilvaniei și Basarabiei cu patria mamă, constituind astfel, România Mare.

„Ziua Veteranilor” însă este o sărbătoare distinctă de „Ziua Veteranilor de Război”. Cele două au date diferite. Dacă „Ziua Veteranilor” este celebrată la 11 noiembrie, România sărbătorește „Ziua Veteranilor de Război” (cei din războaiele mondiale) în 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.

Comentarii

Ultimă oră