Sari la conținut

7 decenii de când Grigorescu, Aman, Luchian sunt expuşi la Braşov

ziua-pinacotecii-70-de-ani-de-cand-grigorescu-aman-luchian-sunt-expusi-la-brasov

 Azi e ziua Pinacotecii: din 19 februarie 1950, timp de şapte decenii, neîncetat, oraşul are o galerie de artă permanentă!

De 70 de ani Braşovul are o sală de expoziţie unde iubitorii artei se pot bucura de cele mai frumoase tablouri.

    În 1949, la Braşov a fost înfiinţat Muzeul Central, cunoscut şi drept Muzeul de Stat. Deschiderea festivă a muzeului, cu secţiile Pinacotecă şi Etnografie, a avut loc la 19 februarie 1950. Mai târziu, ziua de 22 august 1951 a prilejuit deschiderea festivă a Secţiei Pictură.

„Se-mplinesc 70 de ani de când în Casa Sfatului s-a deschis prima galerie de artă a muzeului. Este, într-adevăr, un moment important pentru că, de atunci, timp de 70 de ani neîncetat, Braşovul a avut o galerie de artă permanentă, pe care turiştii şi braşovenii o pot vizita”, a declarat directorul Muzeului de Artă Braşov, Radu Popica.


    Pinacoteca reunea inițial lucrări acare aparţin maeştrilor artei româneşti şi transilvănene.

    Erau expuse 23 de lucrări de pictură de Nicolae Grigorescu, alături de opere de Theodor Aman, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Vermont, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Grant şi Constantin Artachino.


   În anii următori au fost incluse în expoziţie obiecte de artă decorativă europeană şi orientală.


    Majoritatea lucrărilor de artă expuse în Pinacotecă se regăsesc în actuala expoziţie permanentă a Muzeului de Artă Braşov.


     În acest moment, Muzeul de Artă din Braşov adăposteşte peste 4.600 de lucrări.

Comentarii

Ultimă oră