Sari la conținut

Ziua Naţională a Contabilului Român (cea de-a XV-a ediţie) sărbătorită la Brașov

ziua-nationala-a-contabilului-roman-cea-dea-xva-editie-sarbatorita-la-brasov


  Profesia contabilă aduce în aceste zile alături, în toată ţara, cei mai importanţi actori ai economiei: instituţii şi autorităţi de reglementare, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi experţi contabili şi contabili autorizaţi – cei care joacă un rol esenţial în dezvoltarea antreprenoriatului, a economiei naţionale în ansamblu.


    Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) – singurul organism abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil şi contabil autorizat – organizează, la 98 de ani de la înfiinţarea sa – la 13 iulie 1921 –, cea de-a XV-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român. Cu doar doi ani înainte de Centenarul profesiei contabile reglementate în România, 2019 este al cincisprezecelea an în care evenimentul aduce în prim plan profesia din ţara noastră şi importanţa acesteia pentru mediul economic, pentru societate.

La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizaţi şi Experţi Contabili în România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.063, fiind reglementată, astfel, profesia contabilă în ţara noastră. Prin acest demers legislativ, România s-a alăturat în acele vremuri marilor puteri economice – Regatul Unit, Italia, Germania şi Statele Unite ale Americii, ţări în care profesia de expert contabil era legiferată şi unde existau societăţi de contabili oficial recunoscute.


    Desfăşurat sub sloganul „Tradiţie pentru viitor. Evoluăm împreună!”, evenimentul este celebrat în mod unitar în toată ţara, sub patronajul filialelor CECCAR, pentru recunoaşterea oficială a rolului pe care profesia contabilă şi practicanţii acesteia îl au în economie şi societate. La Braşov, manifestările vor avea loc în avans, în data de 12 iulie 2019, la Hotel Aro Palace Braşov.

Latura profesională a evenimentului se va desfăşura anul acesta sub tema „Reglementarea: mit şi adevăr. Externalizarea serviciilor financiar-contabile – argumente pro şi contra”. Dezbaterile se vor axa pe provocările cu care se confruntă profesia contabilă – amintind aici schimbarea modelului de business, ai cărui piloni care asigură eficienţa sunt digitalizarea, globalizarea şi extrenalizarea serviciilor-suport (outsourcing).

Totodată, se va pune în discuţie importanţa reglementării profesiilor – certificarea profesională, care sunt avantajele pe care le aduc în piaţă angajaţii care deţin certificări, precum şi nivelul crescut de responsabilitate pe care acestea îl implică.

Ziua Naţională a Contabilului Român reprezintă şi un prilej de a evidenţia în mod public rezultatele muncii experţilor contabili şi contabililor autorizaţi membri ai organismului profesional, prin organizarea Topului local al membrilor CECCAR la nivelul fiecărei filiale a Corpului. Sunt recunoscute, astfel, performanţele societăţilor de expertiză contabilă şi de contabilitate, precum şi ale experţilor contabili şi contabililor autorizaţi la nivel individual, în semn de apreciere a aportului profesioniştilor contabili la dezvoltarea economiei naţionale şi în susţinerea interesului public.

Comentarii

Ultimă oră