Sari la conținut

Ziua Mondială a Orientării, ediția a III-a, la Săcele

ziua-mondiala-a-orientarii-editia-a-iiia-la-sacele

Peste 500 de participanți sunt așteptați la Săcele, la ediția a III-a a „Zilei Mondiale a Orientării”, miercuri 23 mai 2018.

Organizatorii au pregătit patru ateliere diferite: orientare în sală, în labirint, în oraș și QRCode Rogaining.

În aceeași zi este o programată pentru adulți și o etapă de orientare de noapte – Cupa Roza Vânturilor.

Săcele este singurul oraș din România în care s-au organizat toate cele trei ediții ale Zilei Mondiale a Orientării.

„ZIUA MONDIALĂ A ORIENTĂRII“ (WOD) este un eveniment cu caracter de masă, deschis tuturor, indiferent de vârstă, sex, pregătire fizică sau profesională.

Ca urmare a dezvoltării explozive în întreaga lume a disciplinei sportive Orientare (Orienteering), Federația Internațională de Orientare (IOF) a hotărât în 2015 să creeze un eveniment, care să permită tuturor doritorilor, să cunoască tainele acestui sport.

Prima ediție a avut loc la 11 Mai 2016. Cu această ocazie s-a reușit intrarea în „Cartea Recordurilor“, înregistrându-se cel mai mare număr de participanți la un eveniment sportiv, într-o singură zi. În anul 2017 evenimentul a avut loc în 24 Mai 2017 și au participat 288 007 persoane, în 79 de țări. Anul acesta se preconizează ca numărul participanților să fie dublu.

Informații despre eveniment pot fi aflate pe site-ul www.worldorienteeringday.com.

Orașul Săcele a organizat acest eveniment în ambele ediții de până acum și s-a pregătit și pentru ediția a-3-a.

În 2016, manifestările Zilei Mondiale a Orientării, s-au desfășurat la Hanul Mureșenilor, iar evenimentul a reunit 405 participanți. În 2017, 428 participanți s-au reunit la Baza Sportivă Precizia – și România a primit aprecieri speciale de la coordonatorul proiectului, suedezul Goran Andersson. În anul 2017 s-a acordat pentru prima dată „Premiul pentru școala cu cei mai mulți participanți” adjudecat de Școala gimnazială nr. 4 „Frații Popeea”.

Anul acesta, evenimentul va avea loc în Sala de Sport a Municipiului Săcele (Cartierul Ștefan cel Mare) și în împrejurimi. Participanții sunt așteptați miercuri 23 mai 2018, începând cu ora 10.00 până la ora 17.30.


   Poate participa oricine, îndiferent de vârstă, sex, pregătire. Participarea se poate face individual sau în grup. Copii cu vârstă mai mică de 10 ani trebuie să fie însoțiți în mod obligatoriu de o persoană adultă. Participarea nu implică nici un fel de pregătire fizică sau teoretică prealabilă. Accesul la eveniment se va face la Sala de Sport pe baza de brațară. Aceasta va fi primită în momentul achitării taxei de participare de 5 lei/persoană.


  Organizatorii au pregătit patru ateliere care au ca scop inițierea participanților în diversitatea de forme de practicare a Orientării:

1 – Atelier Orientare Indoor – sala de sport – individual (participanții care nu au încălțăminte adecvată vor parcurge traseele desculți)


  2 – Atelier Orientare Labirint – în fața sălii de sport – individual


  3 – Atelier Orientare Parc Oraș – zona cuprinsă între Sala de Sport, Parcul Ștefan cel Mare, Centrul Ziurel si Centrul Multicultural – individual. Participanții sub 14 ani la acest atelier vor intra și în clasamentul primei etape al Cupei Roza Vânturilor.


  4 – Atelier QR Code Rogaining aceasi zonă ca la atelierul 3, dar pentru echipe de minim 3 pers.

Anul acesta pentru categoriile de peste 17 ani se va desfășura în aceeași zi și o etapă de orientare noapte „Etapa de noapte – Cupa Roza Vânturilor”! Înscrierile se fac pana la ora 20.00, la Sala de Sport a municipalității, iar participanților li se recomandă să aibă la ei o frontală.

Toți participanții vor putea parcurge, pe baza brățării, o singură dată, fiecare secțiune. Participanții pot opta pentru ce secțiune doresc. Nu este obligatorie participarea la toate secțiune. Organizatorii le asigură tuturor participanților materialele tehnice necesare parcurgerii traseelor.

  La fiecare secțiune vor exista consultanți specializați în practicarea Orientării, care le vor explica participanților ce trebuie să facă pentru a parcurge corect traseele. Predarea brățărilor se va face la cortul special amenajat.

Fiecare participant va primii, ca o recunoaștere a adeziunii la această manifestare, o „Diplomă specială de participare” semnată de Președintele Federației Internaționale de Orientare și un premiu oferit de organizatori.

Înscrierile se fac la fața locului, dar organizatorii fac apel la grupurile organizate (clase de elevi, cluburi, colective profesionale, etc.) să facă înscrierile până în 22 Mai, pentru a evita aglomerația și a permite pregătirea în condiții bune a evenimentului. Se pot face înscrieri pe http://csbabarunca.ro.


    Evenimentul este organizat de Clubul Sportiv Babarunca Săcele, Primăria Municipiului Săcele și Asociația Izvorul Săcele.

Comentarii

Ultimă oră