Sari la conținut
ziua-bastonului-alb-la-brasov

Bastonul alb nu este numai un instrument care permite dobândirea independenței, ci este și un simbol care îi reprezintă pe cetățenii nevăzători din societatea noastră.


  Pentru a marca numeroasele realizări ale nevăzătorilor și slab văzătorilor și pentru a recunoaște rolul bastonului alb în creșterea independenței de mișcare, se sărbătorește în fiecare an la 15 octombrie, odată cu Ziua Internațională a Nevăzătorilor,  „Ziua bastonului alb”. Astăzi, el are rol atât de instrument ajutător, cât și de simbol pentru nevăzători.

De secole nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător. Acest rol nou jucat de bastonul alb își are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, începând din Europa și apoi răspândindu-se în America de Nord. James Biggs din Bristol susține că el a promovat pentru prima dată bastonul alb în anul 1921. În urma unui accident care l-a costat vederea artistul a trebuit să se adapteze la noul mediu. Simțindu-se amenințat de creșterea rapidă a traficului de mașini din jurul casei sale Biggs a hotărât să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai ușor de către șoferi. Nu au trecut zece ani și bastonul alb și-a făcut prezența în societate.


  Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Braşov, în calitate de organizaţie reprezentativă a nevăzătorilor şi slabvăzătorilor in judeţul Braşov, organizează în ziua de sâmbătă 15 octombrie 2016 între orele 11.00 şi 13.00 o serie de manifestări dedicate „ZILEI INTERNAŢIONALE A BASTONULUI ALB”.

La ora 11.00 va fi demarată o campanie de informare a comunităţii, care se va adresa în special conducătorilor auto, dar şi altor participanţi la traficul rutier, despre dreptul persoanelor lipsite total sau parţial de vedere, de a circula în deplină siguranţă în spaţiul public şi necesitatea acordării unei atenţii speciale pietonilor nevăzători.


  Le vor fi împărţite pliante informative participanţilor la trafic aflaţi în tranzit prin zona Modarom şi celor interesaţi li se vor explica semnificaţia bastonului alb şi a semnalelor făcute cu ajutorul acestuia.

În continuarea evenimentului se va desfăşura o activitate practică în care voluntarii, precum şi alte persoane , care se pot alătura pe parcursul evenimentului, vor avea ocazia să parcurgă un traseu prin centrul oraşului, legaţi la ochi, încercând să se orienteze cu ajutorul bastonului alb.

,,NIVELUL DE CIVLIZAŢIE AL UNEI ŢĂRI, POATE FI APRECIAT ŞI DUPĂ MODUL ÎN CARE MAJORITATEA CETĂŢENILOR ÎŞI TRATEAZĂ SEMENII CARE AU O ANUMITĂ DIZABILITATE” a declarat Virgil Lazăr, Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Braşov.

În România trăiesc peste 3.200 de copii și 106.588 adulți cu handicap vizual.

Ziua Internațională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varșovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a „Zilei bastonului alb”, instituită de Președintele American Lyndon Johnson, în 1964.

Comentarii

Ultimă oră