Sari la conținut

Ziua Armatei Române sărbătorită în Republica Moldova

ziua-armatei-romane-sarbatorita-in-republica-moldova

În Republica Moldova, a avut loc, încă de astăzi, în întâmpinarea aniversării de mâine, o manifestare dedicată Zilei Armatei Române.

Evenimentul a avut loc la Cimitirul Eroilor Români de lângă satul Micleuşeni. În memoria celor căzuţi pentru eliberarea Basarabiei în cel de-al II-a Război Mondial a fost organizat un miting de comemorare şi depuneri de flori.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, prezent la faţa locului, a menţionat că evenimentul este primul dintr-o serie de manifestări dedicate eroilor români căzuţi pe câmpul de luptă, organizat în Republica Moldova de Statul Român.

Cimitirul Eroilor de lângă satul Micleuşeni este locul care simbolizează lupta pentru reîntregirea neamului, un loc care a consemnat jertfele Armatei Române pentru pământul strămoşesc.

Ministrul Moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, a evocat jertfa ostaşilor români căzuţi în luptele de la Valea Donei în 1941, menţionând că datorită celor care şi-au dat atunci viaţa pentru credinţă, neam şi adevăr, generaţiile actuale pot vorbi în limba română.

Cimitirul Eroilor de la Micleuşeni a fost înfiinţat în data de 17 iulie 1941. În acest cimitir se află 11 morminte comune în care au fost înhumaţi 223 de militari români, aparţinând regimentelor 63 Artilerie şi 67 Infantierie căzuţi în luptele de pe Valea Donei, pe 8 iulie 1941.

Ulterior, în perioada comunistă, pe acest loc, a fost ridicată o staţie de prelucrare a lemnului, care a fost reamplasată, iar cimitirul a fost restaurat şi reinaugurat tot de Ziua Armatei Române, pe 25 octombrie 2008.

Comentarii

Ultimă oră