Sari la conținut

„Zilele Bucătăriei Medievale“, la Făgăraș

zilele-bucatariei-medievale-la-fagaras

La acest sfârșit de săptămână, în 22 şi 23 septembrie 2017, făgărăşenii şi turiştii vor putea degusta preparate realizate după rețete din secolul al XVII-lea, la Cetatea Făgăraș.

Festivalul gastronomic aduce peste timp, în zilele noastre, ,,Bucătăria medievală“ aşa cum a înţeles-o şi a promovat-o principesa Anna Bornemisza în urmă cu peste trei veacuri şi jumătate.

Totul a pornit de la descoperirea în arhiva Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“ a unei cărți de bucate, scrisă în limba maghiară, ce datează din secolul al XVII-lea.


   Cartea de bucate din sec. al XVII-lea (o capodoperă a artei gătitului), a fost scrisă la îndemnul principesei Transilvaniei, Anna Bornemisza, stăpâna Cetăţii între 1663-1688. Manuscrisul era de fapt traducerea unei cărţi de bucate apărută în 1581 şi reeditată în 1604 de către Rumpolt, bucătarul şef al al principelui elector de pe Frankfurt am Main.

După secole, aceste rețete scrise în limba maghiară au fost traduse și vor fi gătite din nou. Acest lucru va fi posibil, datorită reprezentanților Primăriei Făgăraș care au reușit să obțină finanțare pentru realizarea unui nou eveniment la Făgăraș: „Zilele Bucătăriei Medievale“.

 Manifestarea va avea loc în perioada 22-23 septembrie 2017, la Cetatea Făgăraș, evenimentele desfășurându-se fiecare zi între orele 12.00 și 23.00.

În cadrul festivalului gastronomic, degustătorii (care vor fi din rândul specialiștilor în turism, dar și a invitaților fără pregătire de specialitate, dar amatori de mâncare bună),  vor putea servi brânză dulce cu cheag natural și cârnaț de clapon, supă de păstrăv sau pecie de taur cu sos de pâine, migdale și cartofi copți în untură.

Orice doritor va putea servi bucate inedite pregătite, în stil medieval.

Intenţia festivalului este de a favoriza descoperirea, înţelegerea şi aprecierea gastronomiei medievale de la curtea princiară şi de a invita publicul larg, dar şi specialiştii din domeniu să participe la crearea unei identităţi turistice gastronomice locale, pe de o parte, iar pe de altă parte de a promova Cetatea Făgăraşului.


   Festivalul ,,Zilele Bucătăriei Medievale” va fi organizat în spaţii aparţinând Cetăţii Făgăraşului, respectiv Marea Pivniţă a Cetăţii, Turnul Thomory, curtea interioară a cetăţii precum şi spaţiile din exteriorul acesteia, între orele 12.00-23.00.

Chef Paul Siserman, fost concurent la Master Chef, a acceptat provocarea de a găti rețetele primei cărți de bucate din Transilvania și va fi prezent în cadrul primei ediții a festivalului împreună cu mai mulți bucătari.

Organizatorii manifestării sunt Primăria Municipiului Făgăraş susţinut de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Făgăraş, iar finanţarea aparţine Consiliului Judeţean Braşov.

Comentarii

Ultimă oră