Sari la conținut
zi-libera-pentru-angajati

Salariaţii din România au parte de un weekend prelungit. Şi asta pentru că luni, 15 august, se celebrează Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare legală în care nu se lucrează.

În acest an, angajaţii români vor mai avea parte de alte 4 zile libere legale. Trei dintre acestea pică în timpul săptămânii, iar cea de-a patra în week-end.

Este vorba de ziua de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei, 1 decembrie, Ziua Naţională a României şi prima şi a doua zi de Crăciun.

Potrivit legii, pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul la un spor de minimum 100% din salariul de bază, corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensațiile amintite riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Comentarii

Ultimă oră