Sari la conținut

Votaţi „Bătrânul Carpaţilor“în competiţia „Arborele anului“!

Într-o competiţie, foarte populară pe internet, „Arborele anului”, aflată la a doua ediţie, un arbore din judeţul Braşov este cel mai vechi înscris pentru a participa la concurs. În perioada 15 - 30 august 2011 se vor alege cei 12 finalişti de către un juriu naţional, iar în perioada 10 septembrie - 31 octombrie se va vota on-line pentru desemnarea câştigătorului ediţiei 2011.

Cei mai bătrâni arbori din concurs

Este vorba despre un gorun estimat a avea vârsta de 900 de ani din satul Mercheaşa. Vârsta arborelui a fost determinată de măsurarea circumferinţei. Arborele din judeţul Braşov este urmat de un stejar de peste 800 ani din Cajvana, judeţul Suceava şi un alt stejar de circa 700 de ani din com. Frăceşti, Băbeni, judeţul Vâlcea. Ca şi anul trecut, cele mai multe nominalizări sunt pentru stejari (11), dar au sosit şi pentru tei, platani, pentru câte un castan, Sequoia, ulm, măr şi arbore de lalea.

Înscris de o asociaţie din Perşani

„Bătrânul Carpaţilor”, aşa cum a fost numit gorunul de cei din Asociaţia Geopark Perşani, care l-au înscris în concurs, se află în comuna Homorod, în apropierea Mercheaşa. Circumferinţa copacului, măsurată la înălţimea de 1,3 metri de la pământ, este de 9,3 metri. Copacul, cu o uriaţă coroană rotunjită are 21,3 metri înălţime. Copacul este sănătos şi nu a fost afectat de insecte dăunătoare. Având o asemenea vârstă, copacul a fost contemporan cu o mulţime de evenimente istorice, datând încă de dinaintea venirii teutonilor în Ţara Bârsei.

Anul trecut, cel mai votat a fost un tei din Harghita

În concurs au fost înscrişi 27 de arbori, din 16 judeţe ale ţării. Majestuosul arbore din Homorod poate fi votat pe website-ul www.arboreleanului.ro. De asemenea, pentru a cîştiga, trebuie să adune cât mai multe „like”-uri pe Facebook, pe contul „Bătrânul Carpaţilor“. Copacul câştigăror va fi desemnat în luna noiembrie, urmând să ne reprezinte în etapa europeană a concursului. La ediţia de anul trecut a concursului „Arborele anului”, câştigătorul a fost un tei din Liliceni, judeţul Harghita. În luna martie 2011, teiul harghitean a câştigat şi titlul de „Arborele anului în Europa”, după ce a primit cele mai multe voturi pe internet. Teiul din Leliceni are 500 de ani, măsoară 20 de metri înălţime şi are 390 de centimetri circumferinţa trunchiului.



De unde au fost arborii înscrişi în concurs

Competiţia „Arborele anului” organizată de Fundaţia pentru parteneriat se află la a doua ediţie. Organizatorii şi-a propus să atragă atenţia asupra importanţei arborilor în mod specific şi asupra necesităţii protejării mediulu. În 15 august au fost selectaţi cei 12 finalişti de către un juriu naţional. Până la data limită de depunere a aplicaţiilor, în cadrul concursului Arborele Anului în România - ediţia a II-a, au sosit 27 de aplicaţii - din 16 judeţe: Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea. Cele mai multe aplicaţii au sosit din judeţul Harghita (5) şi din judeţul Cluj (4).

Comentarii

Ultimă oră