Sari la conținut
vor-suna-sirenele-de-alarmare

Ieri dimineaţă, la ora 10:30, mai multe sirene din judeţ au sunat de trei ori câte 32 de secunde, cu pauze de câte 12 secunde între cele trei sunete.

A fost vorba de simularea unui atac aerian care s-a desfăşurat la Făgăraş, Zărneşti, Bran, Comăna, Dumbrăviţa, Hărman şi Viştea.

Mai întâi, primăriile au trebuit să introducă semnalul de prealarmare aeriană, după care sirenele şi-au făcut datoria. Rezultatele verificărilor vor fi centralizate şi vor face obiectul unor analize la nivel judeţean.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Braşov, Luiza Dănilă, vor avea loc şi alte astfel de exerciţii în următoarea perioadă, respective în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10 - 11.

Cum sună fiecare tip de alarmare în parte


ALARMĂ LA DEZASTRE- 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.


PREALARMĂ AERIANĂ- 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.


ALARMĂ AERIANĂ- 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.


ÎNCETAREA ALARMEI- Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

-----

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a decis organizarea unor exerciţii pentru verificarea funcţionării sirenelor de alarmare publică, începând cu luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10 – 11 dimineața.

La nivelul judeţului Braşov vor fi acţionate la fiecare alarmare lunară câte un număr de 7 sirene aflate în administrarea municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţ, stabilite aleatoriu.

Primul exerciţiu va avea loc astăzi, între orele 10-11. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Braşov recomandă populaţiei să nu intre în panică, să rămână calmă şi să asculte recomandările făcute de personalul inspectoratului. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „exerciţiu”.

Antrenamentele au scopul de a obţine date reale privind starea echipamentelor, precum şi pentru antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, dar şi pentru pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiilor semnalelor de alarmare.

Comentarii

Ultimă oră