Sari la conținut

De când s-a deschis sezonul debranşărilor de la sistemul centralizat de încălzire, adică de lunea trecută, cinci proprietari braşoveni au depus cererile de debranşare, alţi 50 solicitând formularele tipizate.
Pentru a obţine independenţa este nevoie de câteva drumuri şi de cel puţin 790 de lei.

Ce taxe plăteşti. Primul drum trebuie făcut la sediul Tetkron de pe Strada Pictor Luchian nr. 25, unde solicitantul primeşte un set de formulare: pentru acordul de debranşare din partea asociaţiei de proprietari, o cerere pentru eliberarea avizului consultativ şi o cerere pentru eliberarea unui referat tehnic de specialitate de către Tetkron şi poate achita pe loc 100 de lei pentru avizul de deconectare, la fel ca anul trecut. Următorul drum se face la Proiect Braşov, de unde se obţin alte două acte: un referat tehnic de specialitate şi acordul proiectantului general, după ce plăteşte taxele percepute de această instituţie (circa 200 de lei, era anul trecut). După acordul asociaţiei de proprietari şi al vecinilor direcţi (în cazul în care aceştia mai sunt racordaţi la sistemul centralizat), trebuie achitate taxele de debranşare, adică 100 de lei, pentru blindarea fiecărui calorifer din apartament şi 60 de lei, pentru blindarea fiecărui racord de apă. Se mai completează o cerere pentru eliberarea referatului de specialitate, după verificarea debranşării, documentul fiind taxat tot cu 70 de lei. Procedura durează circa 45 de zile. Dacă se doreşte urgentarea procedurii – avizul şi operaţiunea de debranşare în 48 de ore de la înregistrarea documentelor şi achitarea taxelor - în plus faţă de taxele de mai sus, opţional, se achită o taxă de urgenţă, în valoare de 1.000 lei.


Mai ieftin. Debranşarea "în bloc" este mai ieftină, în funcţie de situaţie, fiind de achitat între câteva zeci şi maximum 200 de lei de fiecare apartament, costurile pentru blindarea racordurilor de apă caldă şi căldură din subsolul imobilului. Singura condiţie este ca facturile către Tetkron să fie achitate la zi. Ultima dată până la care se poate solicita debranşarea individuală este 19 august.


17 000 de apartamente. Aproape 6.800 de apartamente s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire, vara trecută. În prezent, la Tetkron au mai rămas branşate în jur de 17.000 de apartamente, 3.952 de familii debranşându-se individual, 210 blocuri au decis să se debranşeze cu totul, ceea ce înseamnă 1.700 de apartamente, iar 313 blocuri (însumând 1.500 de apartamente) au fost debranşate forţat de vechiul CET, fiindcă în imobil mai rămăseseră doar câte două sau trei familii racordate la sistem. La începutul anilor "90, fosta regie Termo avea circa 80.000 de apartamente racordate şi sute de agenţi economici.

Comentarii

Ultimă oră