Sari la conținut
veteranii-brasoveni-siau-sarbatorit-ziua

Au fost şi sunt în continuare eroi! Vorbim despre veteranii de război care au luptat pentru patrie în urmă cu mai bine de 60 de ani.
Atunci erau tineri pregătiţi să îşi apere ţara şi idealurile cu preţul vieţii, iar acum, sentimentul de patriotism le-a rămas la fel de puternic. An de an, seniorii îşi onorează camarazii de arme pe 29 aprilie.
Veteranii braşoveni s-au reunit marti pentru a-şi omagia colegii de front din cel de-al doilea Război Mondial. Pentru a marca evenimentul au fost organizate depuneri de coroane şi defilări la monumentul ce le este dedicat în Piaţa Unirii.
Toţi au poveşti de viaţă impresionante, iar întâmplările de pe frontul de luptă par de cele mai multe ori desprinse din filme.
„Cu emoţie vă spun că la vârsta de 18 ani, eram un patriot înfocat, aşa ar trebui să fiţi toţi tinerii. Să fiţi patrioţi. Atunci când ţara vă cheamă, indiferent de vârstă, să răspundeţi prezent. Eu sunt unul dintre aceşti patrioţi care la 18 ani am plecat voluntar în Armată, în Şcoala militară.” a declarat col. Gheorghe Andrieş, veteran de război.
„Eu am fost voluntar la 17 ani şi am început războiul în iunie la lacul Brateşului, în nordul Galaţiului. De acolo am trecut Prutul şi am luptat pentru eliberarea Basarabiei.” îşi aminteşte un alt veteran de război.
Alături de veteranii de război, la ceremonia militară au fost prezente oficialităţi locale şi reprezentanţi ai instituţiilor publice.
Sărbătoarea îşi are originile acum 112 ani, pe vremea când Regele Carol I instituia titlul de „Veteran de Război”. Distincţia a fost creată în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă, iar din 2007, ziua de 29 aprilie a devenit Ziua Veteranilor de Război.

Comentarii

Ultimă oră