Sari la conținut
vesti-bune-de-la-notari

Din prima zi a anului viitor, cetățenii și firmele din România vor avea o și mai mare siguranță asupra actelor încheiate la notar. Aceasta pentru că din 1 ianuarie 2014 va deveni funcțională aplicația informatică prin care notarii publici vor putea verifica on-line, printre altele, registrele naționale de evidență a opțiunilor succesorale (unde se găsesc toate actele notariale de pe întreg cuprinsul țării privind acceptarea sau renunțarea la moștenire),  a succesiunilor (în care se înregistrează cauzele succesorale privind cetățenii români, străini sau apatrizi cu ultimul domiciliu în străinătate, de pe urma cărora au rămas bunuri în România), a celor de evidență a liberalităților (unde sunt înscrise toate dispozițiile testamentare, actele de donație, revocarea lor sau retractarea revocării acestora), dar și registrul național notarial de evidență a procurilor și a revocării acestora. Astfel, după cum a precizat notarul public brașovean Florea Isbășoiu, „securitatea actului juridic a crescut semnificativ din 2011 (o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil), de când s-au stopat falsurile la documente notariale, în special la procurile de înstrăinare a unui bun. Conform legii, notarul public este obligat să trimită actul respectiv la INFONOT (Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale), iar în cazul în care se realizează vânzarea, notarul care o face are și el obligația să verifice în registru dacă nu cumva s-a mai efectuat o tranzacție cu acel bun. Acum vom avea o și mai mare siguranță a actelor notariale, estimez că aceasta va crește la peste 90%”.

  • Dispar neclaritățile privind moștenitorii

Spre exemplu, până acum, după cum a explicat notarul brașovean, actul de acceptare a unei moșteniri se ținea la biroul notarial unde a fost întocmit. Persoana se putea duce la alt biroul notarial,din alt oraș sau chiar din străinătate, și putea face un alt act, de renunțare la acea moștenire. La fel și cu testamentele, au fost cazuri în care se prezentau trei, patru moștenitori, toți cu acte valide, întocmite în birouri notariale diferite. Au fost situații „încurcate” și în privința relațiilor matrimoniale, când deși un bun aparținea ambilor soți, unul dintre ei se hotăra să-l vândă ca fiind doar al său, fără să știe partenerul de viață. Acum aceste lucruri nu vor mai fi posibile, pentru că în registrul național apare imediat primul act valabil, nefiind posibil să existe vreo confuzie.„Noi vom face verificările în registrele naționale notariale pe bază de semnătură electronică, deci nu oricine poate intra acolo. Important de menționat este că le vom face pe loc, la solicitarea clientului care vrea să scape de orice dubiu privind actul juridic respectiv. Verificare se va face pe cheltuiala solicitantului, în schimbul unei sume modice (10 sau 15 lei) pe care o stabilește Uniunea Națională a Notarilor Publici”, a mai spus Isbășoiu.

  • Fără falsuri în buletin!

Tot din 2011, prin lege notarii au dreptul să acceseze baza națională de evidență a persoanelor, ce aparține Ministerului Afacerilor Interne. Ori de câte ori notarul are cel mai mic dubiu privind identitatea unui cetățean care se prezintă în vederea încheierii unui act de natură juridică, el poate vedea imediat dacă respectiva carte de identitate este sau nu legală. Se pare că metoda este foarte eficientă, de moment ce în ultimii doi ani nu s-au mai înregistrat asemenea incidente, cel puțin la notarul brașovean amintit anterior.

Comentarii

Ultimă oră