Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului îi invită pe brașoveni și pe turiști miercuri, 17 octombrie 2018, ora 13:00, la vernisajul expoziției temporare cu titlul: „Primul muzeu românesc din Brașov. Edificarea instituțiilor culturale românești din Transilvania după Unirea din 1918”.

  În cadrul programului Centenarul Marii Uniri derulat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, expoziția își propune să pună în lumină acțiunile întreprinse după Unirea din 1918 de către intelectualii români, pentru consolidarea sentimentului național și a afirmării românilor ca națiune.

  Pentru prima oară după 81 de ani, expoziția reunește obiecte de patrimoniu din colecția Muzeului ASTRA – primul muzeu românesc din Brașov, parte a strategiei culturale a noii Românii.

 Expoziția oferă prilejul evocării unor marcante personalități care, cu pasiune și generozitate, și-au pus viața și întreaga activitate în slujba comunității brașovene; este vorba de colecționarul Dumitru Z. Furnică și publicistul Ion Colan.

  Parteneri: Muzeul Județean de Istorie, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul Prima Școală Românească, Biblioteca Județeană George Barițiu, Arhivele Naționale Brașov.

 Expoziția poate fi vizitată până în aprilie 2019.