Sari la conținut

Vârstnicii braşoveni vulnerabili vor beneficia de noi forme de protecţie socială

varstnicii-brasoveni-vor-beneficia-de-noi-forme-de-protectie-sociala-

Bătrânii din Braşov: 1.500 vor purta „brăţări de panică”. Un azil de criză, de 90 de locuri

Primăria va achiziţiona şi servicii de asistenţă la domiciliu

Vârstnicii braşoveni vor beneficia de noi forme de protecţie socială în perioada următoare, când există riscul răspândirii noului coronavirus.

Potrivit Ordonanţei militare nr. 2/21.03.2020, toate primăriile din ţară sunt obligate să inventarieze numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor şi să le asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor.

La Braşov, duminică au fost comunicate deja deciziile luate în acest sens. Astfel, cele aproximativ 1.500 de persoane încadrate în categoria vulnerabile va fi asigurată o linie telefonică, Telverde 0800420123. Aceasta va funcţiona ca Centru de consiliere şi informare pentru persoanele vârstnice vulnerabile, gestionată de Direcţia de Asistenţă Socială (DAS).

Totodată, pentru vârstnicii vulnerabili, primarul a dispus achiziţia a 1.500 de kituri „butonul roşu”, beneficiarii urând să fie incluşi în programul „Bunici în siguranta - sistem de teleasistenţă”. De asemenea, membrii Academiei Seniorilor vor funcţiona, cu sprijinul Direcţiei de Asistenţă Socială, ca şi grup de suport pentru persoanele vârstnice vulnerabile.

În urma discuţiei cu conducerea DAS şi cu şeful SVSU Braşov, primarul Geroge Scripcaru, în calitate de şef al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus şi asigurarea unui număr suplimentar de 90 locuri de cazare temporară (pe perioada restricţiilor impuse de coronavirus) pentru persoanele vârstnice care au nevoie de îngrijire permanentă în următoarea perioadă. 60 de locuri au fost amenajate, iar în următoarele zile se vor achiziţiona alte 30 paturi suplimentare şi alte materiale ce sunt necesare (lenjerii, prosoape etc). Pentru ca seniorii să poată fi cazaţi, primarul a anunţat că va solicita sprijinul Secţiei de pneumologie pentru efectuarea, de urgenţă, a analizelor necesare pentru intrarea în colectivitate a acestei categorii de persoane, pentru identificarea persoanelor cu afecţiuni pulmonare transmisibile, cum este, de exemplu, TBC. O altă măsură anunţată de edil a fost contractarea de servicii sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice vulnerabile.


     Pe de altă parte, Primăria Braşov a anunţat că începând din 23 martie 2020 beneficiarii programului „Dar din suflet pentru seniori” nu mai pot ridica tichetele de la sediul DAS, distribuţia fiind suspendată. Potenţialii beneficiari vor alege fie tichete, care vor fi transmise prin poştă, fie de un pachet care va conţine produse alimentare de bază în valoare de 100 lei.



Locuinţe temporare de serviciu pentru mai mulţi angajaţi ai DAS Braşov

Primăria Braşov a anunţat şi unele măsuri pentru asigurarea, în condiţii optime, a activităţii Căminului pentru persoane Vârstnice de pe str. Gladiolelor nr. 4, administrat de DAS Braşov. Astfel, asistenţii medicali, îngrijitorii, infirmierele şi supraveghetorii de noapte a căror domiciliu este în altă localitate şi care desfăşoară activităţi specific îngrijirii persoanelor vulnerabile în aceasta perioadă (persoane vârstnice sau persoane fără adăpost) se vor putea muta temporar în imobilul de pe strada Gladiolelor.


    Totodată, municipalitatea a anunţat că se va suplimenta personalul DAS cu angajaţi ai Serviciului Administrare Creşe pentru a desfăşura activităţi specifice în locaţiile în care vor fi asistate persoanele vârstnice şi persoanele fără adăpost (asistente medicale, bucătari, personal de îngrijire etc.).


    De asemenea, pentru a se completa schema de personal, se vor face angaja, în regim de urgenţă, 5 persoane pentru îngrijirea la domiciliul a persoanelor vârstnice şi a 5 supraveghetori pentru persoanele fără adăpost. În cazul în care nu se va reuşi angajarea acestor persoane, municipalitatea braşoveană va apela la sprijinul asociaţiilor şi fundaţiilor din domeniul social.

Nu în ultimul rând, personalul angajat al primăriei, DAS şi a celorlalte entităţi subordonate Consiliului Local va participa, în funcţie de solicitările persoanelor vulnerabile, pentru distribuirea produselor necesare acestor persoane.

Comentarii

Ultimă oră